Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.

Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérheto itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklodhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

manus 2015: Izgalmas siklócsapágyas alkalmazások után kutatva2014.12.16.

A műanyag siklócsapágyakkal szerelt alkalmazások nemzetközi versenye immár hetedszer kerül kihirdetésre – A pályázatok még benyújthatók

„A” mint alpesi kilátói távcső, „B” mint boszorkányosan ügyes fúróberendezés, „C” mint crosstrainer (ellipszisjáró)… a 2013-as manus díjra benyújtott több mint 400 pályamű a teljes ábécét lefedte. Ezekben a gépekben és berendezésekben kivétel nélkül mozgás folyik – és történetesen pont ez a kenésmentes siklócsapágyak fő terepe. Jelenleg – egészen 2015. február 20-ig – még várjuk a pályázatok beérkezését a 2015-ös manus díjra, arra a versenyre, amelynek során siklócsapágyakkal szerelt különleges alkalmazásokat tüntetünk ki. A 2015-ös hannoveri vásáron kiosztott kitüntetéseket 5000 eurós pénznyeremény is kiegészít.


Világszerte milliószám szolgálnak, a szó szoros értelmében „zajtalanul” – a műanyag siklócsapágyak. Azonban pont azért, mert ennyire feltűnésmentesek, ők maguk csak ritkán kerülnek a középpontba. Az első alkalommal 2003-ban kiosztott manus díj azért került bevezetésre, hogy ez ne így legyen; a legutóbbi versenyre 33 országból 437 pályamű érkezett be. Most, tizenkét évvel később, eddig a hetedik alkalommal keressük azokat a műanyag siklócsapágyakkal szerelt alkalmazásokat, amelyek műszaki és gazdasági hatékonyságuk és a fejlesztő kreativitása révén emelkednek versenytársaik fölé. „A verseny célja az innováció támogatása és a merész alkalmazások kitüntetése – mindegy, melyik szakterületről” – mondja Gerhard Baus, az igus GmbH siklócsapágyakért felelős üzletágvezetője. „Ennek megfelelően a legutóbbi, 2013-as manus díj nyertesei közt éppúgy megtalálható volt egy pneumatikus forgódugattyús motor vagy egy súrlódó tengelykapcsoló kifejlesztője, és egy hosszú távú sífutáshoz használható otthoni edzőgép megalkotói”. A pályaművek között emellett minden más is jelen volt, a kolbászsütő géptől kezdve egészen az összehajtható autóig.

A résztvevők az interneten pályázhatnak rövid szöveges bemutatkozással és az alkalmazásukat bemutató képekkel és videókkal. Közös kezdeményezésük keretében az igus GmbH, a kompozit anyagokkal foglalkozó németországi intézet (Institut für Verbundwerkstoffe), az Industrieanzeiger című folyóirat és a kölni szakfőiskola (Fachhochschule Köln) világszerte valamennyi fejlesztőt és konstruktőrt biztat a részvételre, és a pályázati szakasz lezárultát követően független zsűri felállításával dönt a díj nyerteseiről. Nem számít, hogy az adott alkalmazást ipari szériagyártásra szánják-e vagy egyedi darabról van szó – mindössze annyi a feltétel, hogy egy prototípus álljon rendelkezésre a bemutatott alkalmazásból.

Díjkiosztó a hannoveri vásáron
A manus díjak kiosztására a hannoveri vásáron, az igus GmbH standján kerül sor. A verseny nyertesére 5000 eurós pénznyeremény vár. A www.manus-award.com webcímen az összes információ mellett az elmúlt években a résztvevők által nevezett alkalmazások és az online jelentkezéshez szükséges hivatkozás is megtalálható.


Az "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" and "yes" kifejezések az igus® GmbH/ Köln jogilag védett védjegyei a Német Szövetségi Köztársaságban és adott esetben egyes külföldi országokban. Ez a védjegyek nem teljes listája (pl. függőben lévő védjegybejelentések vagy bejegyzett védjegyek) az igus vagy az igus leányvállalatai Németországban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és/vagy más országokban vagy joghatóságokon.

Az igus® GmbH felhívja a figyelmet, hogy a következő cégek, illetve az összes többi, hajtásokat gyártó és a webhelyen szereplő cég semmilyen termékét nem értékesíti: Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber. Az igus® által kínált termékek gyártója az igus® GmbH.