Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.
Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

Milyen anyag az iglidur®?


Az iglidur anyagok az igus saját fejlesztései, melyek sajátos jellemzőkkel rendelkező, nagy teljesítményű polimerekből készülnek: különleges összetételüknek köszönhetően rendkívül jól ellenállnak a kopásnak, masszívak és önkenők. Élettartamuk pontosan meghatározható. Ráadásul minden iglidur anyagnak megvannak a maga sajátosságai és erősségei, melyek alkalmassá teszik őket a speciális alkalmazásra is.

Miből állnak az iglidur alapanyagaink?

Az iglidur anyagok három fő alkotóelemet tartalmaznak: alap műszaki műanyagot, szálerősítő és kitöltő anyagokat valamint szilárd kenőanyagot. Mivel nincsen olyan anyag amely minden feladatra univerzálisan egyaránt alkalmas volna így az iglidur anyagokból is több féle létezik. Mindegyik iglidur anyag eltérő összeállítású három alap komponenst tartalmaz, ezáltal eltérnek felhasználsi területeik.

Alap polimerek

iglidur alap polimerek Az alap polimerek adják az iglidur anyagok fő kopásállóságát. Biztosítják a kenőanyagok számára, hogy ne legyen rajtuk túl nagy felületi nyomás.  

Szálerősítő és kitöltő anyagok

iglidur alap polimer szálerősítő anyaggal Ezek a komponensek megerősítik az anyagot, hogy hosszú távon is ellenálljon a nagy erőknek illetve élterheléseknek.  

Szilárd kenőanyagok

iglidur alap polmer szálerősítéssel és szilárd kenőanyaggal Ezek az anyagok biztosítják az iglidur alkatrészek kenését, és csökkentik a súrlódást. A szilárd kenőanyag az egész anyagban egyenletesen el van oszletva mikroszkopikus méretű részecskék formájában.

Hogyan működik az önkenés?

A szilárd kenőanyagok milliói vannak beágyazva a szilárd, általában szálerősítésű anyag apró kamráiba. A mozgás során az anyag ezekből a kamrácskákból engedi ki egészen kis mennyiségekben a szilárd kenőanyagokat. Ez elegendő a közvetlen környező terület megfelelő kenéséhez.

Mi több, segítenek csökkenteni az iglidur anyagok súrlódási együtthatóját. Természetesen nem elengedhetetlenek a csapágyak működéséhez, de mindenképpen jótékony a hatásuk. Mivel be vannak ágyazva az apró kamrákba, nem lehet őket onnan kiszorítani.

Az önkenésnek köszönhetően az iglidur anyagok használatával minimalizálható a karbantartási igény. Az integrált szilárd kenőanyagok miatt nincs szükség rendszeres újrakenésre, a por és a szennyeződések pedig nem tapadnak a csapágyhoz.
Alap polimer szálerősítéssel és szilárd kenőanyaggal, 200-szoros nagyításban, színezett Alap polimer szálerősítéssel és szilárd kenőanyaggal, 200-szoros nagyításban, színezett

Tesztlaborban végzett tesztek és az igus tesztlaboratóriuma

Előre kiszámítható élettartam

Az iglidur® anyagok több ezer, valós körülmények között elvégzett tesztelésen estek át, és több milliószor be is bizonyították, hogy számos különféle alkalmazásban jól beválnak. A tesztekből származó adatok bekerülnek az igus ingyenes online eszközébe, melynek segítségével pontosan kiszámítható előre az élettartamuk, például az iglidur anyagokból készült siklócsapágyak, rúdanyagok és csúszógyűrűs csapágyak esetében.

Kopásteszt: hogyan teljesít az iglidur más műanyagokhoz képest?

Tesztparaméterek:

  • Forgatás
  • Sebesség v = 0,3 m/s
  • Terhelés p = 1 N/mm²
  • Tengelyanyag: V2A
Az eredmény azt mutatja, hogy a különböző alappolimerekkel nagyon eltérő élettartamot érhetünk el. Az iglidur® viszonylag magas értéket ér el a szintén tesztelt alappolimerek egyikén alapuló vegyületként.
iglidur anyagok kopása más műanyagokhoz képest

Siklócsapágyak összehasonlítása

iglidur siklócsapágyak a fém, szinterezett és tű csapágyakhoz képest

Tudja meg, hogyan teljesítenek az iglidur siklócsapágyak a fém, szinterezett és tű csapágyakhoz képest, ismerje meg előnyeiket és hátrányaikat.

További részletek az iglidur anyagokkal kapcsolatban

Milyen terheléshez és felületi nyomáshoz alkalmasak az iglidur anyagok? Mekkora a csúszási sebesség, és milyen hőmérsékleten megengedettek az anyagok? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk az alábbiakban.

Lépjen kapcsolatba velünk egy személyes tanácsadásért

Személyes tanácsadás az igus értékesítési munkatársaitól Kollégáink szívesen segítenek Önnek telefonon, e-mailen vagy akár személyes találkozó formájában is. Csak válassza ki a kívánt kapcsolatfelvételi csatornát
Kérjen kötelezettség mentes ajánlatot

Iglidur siklócsapágy mintadoboz

Továbbfejlesztett iglidur csapágy mintadoboz A mintadoboz 39 különböző siklócsapágyat tartalmaz más-más iglidur anyagokból. A mellékelt szűrő lapok segítségével könnyen megtalálhatja az Ön alkalmazásának megfelelő alapanyagot.
Rendelje meg most, ingyenesen!

Az összes anyagról – részletesebben

Tesztcső granulátummal A különféle anyagtípusok részletes leírását és azok jellemzőit megtalálhatja az anyagokról nyújtott áttekintésünkben.
Tovább az anyagok áttekintéséhez


Az "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" and "yes" kifejezések az igus® GmbH/ Köln jogilag védett védjegyei a Német Szövetségi Köztársaságban és adott esetben egyes külföldi országokban. Ez a védjegyek nem teljes listája (pl. függőben lévő védjegybejelentések vagy bejegyzett védjegyek) az igus vagy az igus leányvállalatai Németországban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és/vagy más országokban vagy joghatóságokon.

Az igus® GmbH felhívja a figyelmet, hogy a következő cégek, illetve az összes többi, hajtásokat gyártó és a webhelyen szereplő cég semmilyen termékét nem értékesíti: Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber. Az igus® által kínált termékek gyártója az igus® GmbH.