Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Biztonságos megvezetés a tájolás irányától függetlenül: az igus új e-chain koncepciója mozgó csapokkal2018.10.03.

Az igus új fejlesztése a lokchain elnevezésű energialánc egység, amely kitolódó és visszahúzódó csapjaival új távlatokat nyújt a gépésztervezők számára

Az igus új lokchain energiaellátó rendszerének célja az üzembiztonság automatikus fokozása. Az újdonság arra is alkalmat ad, hogy számos mozgó alkalmazásban újragondoljuk az energia-, adat- és közeg-ellátás eddigi módjait. Az automatikusan kitolódó csapok biztonságosan a megvezetésben tartják az e-chain egységet, így merőben új megoldások kidolgozását teszik lehetővé a függőleges, függesztett vagy körmozgást végző alkalmazásokban.

Legyen szó akár csúcstechnikájú, akár a jól bevált megoldásokra alapozó alkalmazásokról, az igus folyamatosan újabb és újabb energialánc megoldások kifejlesztésén munkálkodik, eleget téve az ipari alkalmazások speciális követelményeinek, vagyis rugalmasságot, megbízhatóságot és alacsony költségeket garantáljon. Ebből kiindulva fejlesztette ki a motion plastics anyagok szakértőjeként ismert cég a lokchain rendszert, amelynek újdonsága abban rejlik, hogy egy e-chain egységet automatikusan kitolódó csapokkal és kompakt vezetővályúval szerelnek fel az energy chains rendszerek dinamikus megvezetése érdekében. Ezzel a rendszer oldalirányú gyorsulások jelenlétében és anélkül is egyaránt használható függesztett, függőleges vagy oldalra szerelt kivitelben. A mozgó alsó láncszakasszal megvalósított hosszú elmozdulások is megoldhatók; ehhez a lokchain egységet rögzíteni kell a felső láncszakasz vályújában. A rendszer függőleges körkörös alkalmazásokban is használható. A lokchain például kézenfekvő választás akkor, ha a forgó C-karos röntgenszkennerek korlátozott helyviszonyaihoz keresünk megfelelő megoldást. Rugalmassága révén ez az e-chain merőben új gépészeti koncepciók kidolgozását teszi lehetővé.

A lokchain alapelve: automatikus reteszelőcsap-rendszer
A lokchain alapelve nagyon egyszerű: az oldalsó lánctagokba épített csapok fixen a vezetővályúban tartják az energialánc egységet. Ha a lánctagot egy bizonyos sugárnyival meghajlítják, akkor a csap automatikusan visszahúzódik és kiengedi a láncot a vezetővályúból. Ha a lánctag kiegyenesedik, akkor a csap kitolódik és automatikusan visszarögzül a vályúba. Ez szükségtelenné teszi a drágább vezetővályú-rendszereket. A gépkonstruktőr így pénzt takaríthat meg.

Halk működés és hosszú élettartam, még szűk hajlítási sugarak esetén is
A lokchain speciális felépítésének köszönhetően alig jelentkezik súrlódás és kopás, így az e-chain élettartama meghosszabbodik. A prototípus sikerrel bizonyította tartósságát az igus 2750 négyzetméteres laboratóriumában végzett teszt során. Az új e-chain rendszer másik előnye a lánctagok mozgathatósága. Segítségükkel az energy chain egység biztonságosan és csendesen üzemeltethető, még szűk hajlítási sugarak és nagy elmozdulási távolságok esetén is. Az új e-chain jelenleg még csak prototípusként létezik, így ügyfeleink aktívan közreműködhetnek a méretek és a kialakítás véglegesítésében. Az egyedi kéréseket mindig szívesen fogadjuk és gyorsan teljesítjük – a prototípusoktól és a kis tételektől kezdve egészen a sorozatgyártásig.