Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Hűvösre tettük a karbantartási költségeket: az ice-chain alacsony hőmérsékleten is megbízhatóan működik2018.10.31.

Az igus e-chain és chainflex kábelei speciális kialakításuknak köszönhetően az ideális választást jelentik hóban és fagyban

A drótkötél-vontatású vasutak, síliftek lefagyásának elkerülése érdekében a motion plastics megoldások szakértője, az igus egy teljesen új e-chaint fejlesztett ki: az „ice-chain” láncot. A fröccsöntéssel készülő, kiemelkedő érintkezési pontoknak köszönhetően a lefagyás kockázatával párhuzamosan a karbantartási költségek és rendszerleállások is csökkennek.

Az áruk és személyek mozgatására sok helyen használnak drótkötél-vontatású vasutakat. Az időjárástól és a szállítandó teher típusától függetlenül az ilyen vasutakon mindig megbízható és tartós rendszerekre van szükség. A magasság és a nehezen hozzáférhető alkatrészek miatti meghibásodások esetén a karbantartási költségek az egekbe szökhetnek. Ezeknek a vasutaknak még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük szélsőséges időjárási körülmények között, például a hegyekben vagy a kültéri építkezéseken használt személyszállító liftek esetén. A lift ilyenkor csak egy bonyolult jégtelenítési eljárást követően működhet tovább. A lefagyás elleni védelemhez olyan megoldásra van szükség, mint az igus innovatív ice-chain rendszere, amely még fagypont alatti hőmérsékleten is biztonságosan és megbízhatóan működik.

Új kialakítás az üzembiztos működés érdekében
Ahol az alkatrészek és az e-chain láncok ritkán mozognak és kedvezőtlen időjárási feltételeknek vannak kitéve, fennáll a lefagyás veszélye. A fagyásálló ice-chain rendszert pontosan ilyen körülményekre terveztük. A megoldás kulcsa egy roppant egyszerű, ugyanakkor meglehetősen hatékony koncepció: az e-chain lánc külső íve mentén lánctagonként két kiemelkedő félgömb van fröccsöntéssel rögzítve a kereszttartókra. Ennek következtében jelentősen csökken az érintkezési felület nagysága, ezzel párhuzamosan pedig a lefagyás veszélye is. Az e-chain zavartalanul futhat a vezetőben, azonban csak egy nagyon kis felületen érintkezik vele, így nem ragadhat le. A fröccsöntéssel a kereszttartókra rögzített félgömbök az e-chain hagyományos szilárdságának csökkentése nélkül javítják a rendszer alacsony hőmérséklettel szembeni ellenálló-képességét. A fellépő erőket egyenletesen elosztó ütközők, valamint az oldalsó láncokban kialakított masszív csap–furat kapcsolat nagy szakítószilárdságot, jó terhelhetőséget és töltősúlyt garantál. Mivel a félgömbök magassága csupán 1,8 mm, a beszereléshez csak elhanyagolhatóan nagyobb helyre van szükség. Az ice-chain tehát még szűk helyekre is könnyen beszerelhető.

Az e-chain energialáncok és a chainflex kábelek jól bírják a fagypont alatti hőmérsékletet is
A többi kültéri használatra készült e-chain lánchoz hasonlóan az ice e-chain is időjárásálló, illetve a különféle közegeknek ellenálló, nagy teljesítményű műanyagból készül. Az igumid G anyag akár -40 °C fokig is biztonsággal használható. Az energiatovábbító láncokban való folyamatos és dinamikus használatra tervezett chainflex kábelekkel együtt az ice-chain még hóval és jéggel fedve is megbízhatóan végzi a dolgát. A PUR vagy TPE anyagú bevonattal készülő chainflex kábelek jóval fagypont alatti hőmérsékleten való, huzamosabb alkalmazás esetén is meghibásodásmentes működést garantálnak. Ha pedig -35 °C fokig süllyedne a hőmérséklet, a chainflex CF29 sorozatú szervokábel megbízható tápellátást biztosít valamennyi meghajtórendszerhez. Az igus readychain termékcsalád részeként az ice-chain előszerelt kábelekkel, komplett rendszerként is kapható, amely egyúttal könnyen beszerelhető és csatlakoztatható.