Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Látványos megoldások nyomában a műanyag siklócsapágyas alkalmazások terén2018.11.14.

A manus-díj a kilencedik fordulójához közelít – Jelentkezzen most!

Mi a közös egy exocsontvázban, egy elektromos működtetésű robotkarban és egy űrszeméttel kapcsolatos kutatási projektben? Mindhárom alkalmazásban műanyag siklócsapágyakat használnak, és ezek az alkalmazások nyerték el a legutóbbi manus-díjat, amelyet az igus, a motion plastics megoldások szakértője kétévente ítél oda. Az igus most megadta a kezdőjelet a következő díjkiírásra való jelentkezésre. A győztesek akár 5000 eurós pénzjutalomban is részesülhetnek.

A legutóbbi díjazás során, két évvel ezelőtt a zsűrinek nagy kihívást jelentett, hogy a 35 országból beérkező összesen 541 pályázat közül kiválassza a három nyertest. A három győztesen kívül – egy összeszerelést felgyorsító exocsontváz, egy max. 500 méter mélységig a víz alatt használható robotkar és egy kidobómechanizmus, amely egy kutatási eszközt juttat ki a világűrbe – számos egyéb, izgalmas alkalmazást küldtek be a pályázók, amelyek mindegyikét műanyag siklócsapágyak segítségével valósították meg, a 3D nyomtatástól és sportfelszerelésektől kezdve egészen a művészi szobrokig. „Az alkalmazások sokasága már önmagában demonstrálja a műanyag siklócsapágyak sokoldalú felhasználási lehetőségeit” – büszkélkedik Tobias Vogel, az igus GmbH elnökhelyettese, illetve az iglidur siklócsapágyakkal és a drylin lineáris technológiával foglalkozó részlegének vezetője, aki a zsűri új tagjaként Gerhard Baus helyét veszi át. Baus a manus-díj legutóbbi nyolc kiírásában mint társalapító vett részt egészen a verseny indulása, 2003 óta. Most pedig a 2019. évi manus-díj jelentkezési fázisa kezdődik el.

A manus-díj pénzjutalommal jár, amely akár 5000 euró is lehet. Az indulóknak 2019. február 22-ig kell elküldeniük a jelentkezésüket, és eddig kell bemutatniuk a zsűrinek az alkalmazásukat annak rövid leírásával, illetve fotókkal, videókkal. Nem számít, hogy ipari sorozatgyártásra alkalmas megoldással vagy csupán egyetlen termékkel indul valaki – a feltétel csupán az, hogy a bemutatott alkalmazásból legalább egy megépített prototípusnak rendelkezésre kell állnia. A győzteseket a 2019. évi Hannoveri Vásáron egy tudományos-kutatási szakértőkből, valamint médiaszakemberekből álló zsűri választja ki a jelentkezők közül.

További tudnivalók: www.igus.hu/manus . Itt a részvételi feltételeken túl megtekinthetők a korábbi nyertesek, valamint az elmúlt években a versenyre beküldött több mint ezer alkalmazás, amelyek a műanyag csapágyak számos izgalmas és újító alkalmazási lehetőségét mutatják be.