Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Újdonság az IMM-kiállításon: 3D nyomtatással készülő igus rugókkal felszerelt, stílusos bortároló2018.03.28.

A bútorkiállításon hamburgi faipari szakemberek bemutatták az igus karbantartásmentes alkatrészeivel felszerel Dolio tárolót

A tizenegy csarnokban, mintegy 141 000 négyzetméteres területen megrendezett kölni IMM bútoripari és lakberendezési vásár újra a világ legnagyobb bútorkiállítása volt. Az iparág kreatív szakembereinek lehetősége nyílt újdonságaik bemutatására. Az újdonságok nemcsak a dizájnelemek, hanem a felhasznált anyagok terén is előrelépést jelentettek. A hamburgi Gsechs Egyetem faipari tanszékének 15 leendő faipari szakembere tíkfából, tölgyfából, paratölgyből és kőfurnérből rendkívül elegáns bortárolót készített a kiállításra. A bútor gyártása során az igus kenés- és karbantartásmentes csapágyait használták fel.

A kölni IMM vásárra idén január 15. és 21. között került sor. Számos cég és tervező mutatta be új termékét a nemzetközi közönségnek. A hamburgi Gsechs Egyetem leendő faipari szakemberei is a kiállítók között voltak. Az egyetem 15 hallgatója a latin dolium (hordó) szóból eredő Dolio névre keresztelt bortároló termékcsaláddal jelent meg a kiállításon. A diákok a „Szokatlanul nyitott” című projektfelhívásra válaszul álltak elő a termékcsalád ötletével. Több prototípus elkészítését követően mindössze néhány hónap alatt megterveztek és legyártottak egy 20 darabból álló kisebb sorozatot. A Dolio egy függőleges elrendezésű bortároló szekrény, amelyben öt palack bor egy tálcán forog. A szekrényt egy 360 fokban elforduló, kőfurnérből készült, fémszerelvényekkel ellátott ajtó zárja. Ahhoz, hogy az ajtók a lehető legsimábban mozogjanak, az acél szerelvényekre iglidur B160-as tribo szálanyagból készült szalagot ragasztottak. A szalagokat többek között kiváló kopásállósági paraméterek és alacsony súrlódási együttható jellemzi. Az ajtó zárásának megkönnyítéséhez a szakemberek saját maguk rugókat is készítettek. „A tesztelés után arra a döntésre jutottunk, hogy a rugókat az igus cég iglidur I150-es szálanyagából nyomtatjuk ki” – mondta Jorrit Burmeister. „Annak dacára, hogy mennyire szívós és strapabíró, ez a műanyag nagyon könnyen megmunkálható, jól ellenáll a kopásnak, és jól bírja a Dolio rendszerben folyamatosan jelen lévő terhelést.”

Kenésmentes kopó alkatrészek nyomtatása egyszerűen Az iglidur I150-en kívül az igus a motion plastics szakértőjeként öt további kenés- és karbantartásmentes iglidur Tribo-Filaments anyagot kínál a legkülönfélébb felhasználási célokra – például olyan esetekre, ahol állandó a terhelés, vagy vegyszerállóságra van szükség. Mindegyiket kiváló kopásállóság jellemzi, akár 50-szer strapabíróbbak, mint a 3D nyomtatáshoz általában használt anyagok. A 3D nyomtatás az igus Tribo-Filaments szálanyagaival ideális választás lehet, különösen a komplex mozgó és kopó alkatrészek kis szériás gyártásában. A 3D nyomtatóval nem rendelkező ügyfelek számára az igus 3D nyomtatási szolgáltatást kínál, amelynek révén kopó alkatrészeiket előállíthatják mind iglidur Tribo-Filament anyagból, mind pedig iglidur I3 és iglidur I6 lézerszinterezett anyagból, amely kifejezetten alkalmas fogaskerekek gyártására. Az ügyfelek feltölthetik adataikat, online kiválaszthatják a kívánt anyagot, kiszámolhatják az árakat, és megrendelhetik egyedi kopó alkatrészeiket.