Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

A zsír már a múlté! Az igus műanyag állócsapágyai sikeres alternatívái a fémből készült csapágyaknak2018.03.14.

Az új xiros állócsapágy megbízhatóan és a magas szintű higiéniai elvárásokkal összhangban alkalmazható az élelmiszeriparban, valamint a csomagolástechnikában is

Az élelmiszeriparban és a csomagolástechnikában használt gépalkatrészeknek nagyon szigorú higiéniai követelmények kell megfelelniük. Az ilyen speciális igények kielégítésére fejlesztette ki az igus az FDA előírásainak is megfelelő xirodur B180 nagyteljesítményű műanyag felhasználásával készülő golyós állócsapágyát. A fémből készült csapágyakhoz képest a xiros anyagból gyártott, simán gördülő műanyag csapágyak 83%-kal könnyebbek. Az azonos furatmintának köszönhetően az új csapágyak teljesen csereszabatosak fémből készült elődeikkel.

Az állócsapágyak nagyon fontos szerepet töltenek be az élelmiszeriparban, valamint a görgős szállítópályák és szállítószalagok működtetése során. A csapágyak biztosítják, hogy a tengelyek még nagy terhelés mellett is simán gördüljenek. Zsírzásuk és kialakításuk miatt a fém állócsapágyak jelentős súrlódással működnek. Ez azzal is jár, hogy a szállítószalag görgői megszorulnak, a szalag pedig elhasználódik, elkopik. A gép előbb-utóbb leáll, ami jelentős kiadásokkal jár. A csapágyak kenőanyagokkal való karbantartása még több pénzt és időt emészt fel. Az élelmiszeripar szigorú higiéniás előírásai például nem is teszik lehetővé a kenőanyagok és a korrózióra hajlamos fémek használatát. A nagy teljesítményű xirodur B180 műanyag felhasználásával készülő, golyós rögzítésű kenésmentes állócsapágy az igus forradalmian új fejlesztése, amely az FDA előírásainak maradéktalanul eleget téve használható az élelmiszeriparban és a csomagolástechnikában is. Különleges anyagának és a beépített rozsdamentes acélgolyóknak köszönhetően a csapágy nagyon simán fut, továbbá korróziómentes is.

A xirodur B180 állócsapágyakkal akár 83%-os súlycsökkentés is lehetséges
Az azonos furatmintának köszönhetően a fémcsapágyak közvetlenül kicserélhetők a kenésmentes műanyag csapágyakra. A cserével mintegy 83%-os súlymegtakarítás érhető el, hiszen a fém állócsapágyakhoz képest műanyag társaik sokkal kisebbek. A golyós rögzítésű xiros állócsapágy mosható, és legfeljebb +80 Celsius-fokos környezetben megbízhatóan alkalmazható. A csapágy a kifejezetten nagy terheléseknek is jól ellenáll. Erre bizonyíték, hogy akár 850 ford./perc fordulatszámon is képes a legfeljebb 50 kg-os terhelés elviselésére. A xirodur B180 anyagból készülő új állócsapágyat az igus jelenleg 25 milliméter átmérőjű tengelyekhez használja. A csapágy külön kérésre más méretekben is rendelkezésre áll.