Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Hidraulikatömlők biztonságos elvezetése a legszűkebb helyeken az igus E2-es láncának segítségével2019.01.09.

Az új energialánc csökkenti a mobil daruk és az építkezéseknél használt gépek karbantartási gyakoriságát

A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló új E2-es lánc jóvoltából már a legkisebb és legszűkebb helyeken is el lehet vezetni a szükséges energiát vagy közeget. Az igus erős felépítésű, helytakarékos és könnyen beszerelhető e-chain láncában a táp- és vezérlőkábelek mellett két hidraulikatömlő is elfér. A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánc ideális megoldást jelent a speciális munkagépeknél, sőt, alkalmazásával jelentősen mérséklődnek a karbantartási költségek és az állásidő.

A különleges kihívások különleges megoldásokat követeltek meg. Különösképpen igaz ez az építőiparban használt gépeknél, mint például a mobil daruknál vagy a betonszivattyúknál, amelyeknek több különböző típusa van, ami nem utolsó sorban az alkatrészek sokféleségében mutatkozik meg. A hidraulikatömlők biztonságos elvezetése ezeken a területeken különösen fontos, mert ezeknek a gépeknek megszakítás nélkül, problémamentesen kell üzemelniük, még nagy mechanikai igénybevételnek és szélsőséges időjárásnak kitett esetekben is. Az igus hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánca hatékony védelmet biztosít a benne futó vezetékeknek. Nemcsak a belső kábeleknek nyújt védettséget, hanem az előre meghatározott minimális hajlítási sugárnak köszönhetően megakadályozza a tömlők megtörését is.

Megbízható technológia még nehézgépekben való alkalmazásra is
Ha a tömlők vezetésére szolgáló belső tér növeléséről van szó, az igus régóta alkalmazza már a „megnövelt belterű” energialáncokat. Az E2/000 sorozatnál és az E4.1, illetve E4.1L rendszernél a normál keresztelemeken kívül magasított keresztelemek is használhatók, amelyek elegendő tartóerővel rendelkeznek nagyobb átmérőjű tömlők elvezetéséhez. A forradalmian új megoldással egyetlen, közös csatornában futnak az energia- és közegszállító vezetékek. A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánc megalkotása során a mobil daruk és betonszivattyúk támasztólábain használt szűk helyeken való alkalmazhatóság volt az egyik fő szempont. Az egy darabból álló, roppant merev magasított keresztelem, valamint a strapabíró csap–furat kötés miatt még alátámasztás nélküli nagyobb hosszaknál is megbízható vezetés biztosítható. A magasított keresztelemek fröccsöntéssel közvetlenül az oldalsó lánctagra vannak rögzítve, így optimális vezetést és stabilitást nyújtanak a láncban futó tömlőknek. A láncban akkora hely van, hogy biztonságosan egymás fölé lehet benne helyezni két tömlőt. Mivel az energiatovábbító kábelek és a hidraulikus tömlők egyetlen, közös csatornában futnak, az egész rendszer sokkal kisebb helyet foglal el. A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló lánc külső szélessége mindössze 41,2 mm, külső magassága pedig 57,5 mm. Az előre meghatározott minimális hajlítási sugár 75 mm. A lánc beszereléséhez csupán 255 mm magas hely szükséges. A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánc ennek köszönhetően szinte bármilyen rendszerbe könnyen integrálható, így alkalmazható betonszivattyún és mobil darun is a támasztólábak oldalán vagy alján.

Igényes kábelelvezetés a kevesebb karbantartás érdekében
Mivel a rendszerint nagyon magas nyomáson üzemelő hidraulikatömlők dinamikus alkalmazása hatalmas igénybevétellel jár, az ilyen tömlők meglehetősen sok karbantartást igényelnek. A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánc kétféleképpen oldja meg a problémát: a magasított keresztelem és az e-chain egyrészt tribológialilag optimalizált műanyagból készült. Ennek köszönhetően csökken a súrlódás és a kopás, és a tömlők is jobban védettek. A tribo szálanyagok nyújtotta előnyökön túl a lánc különleges kialakítása is hozzájárul a kopás minimálisra csökkentéséhez. A magasabb keresztelemek és a lánc belső felülete úgy lettek kialakítva, hogy védjék a tömlőket. A lekerekített kontúrok és a sima, széles érintkezési felületek miatt a hidraulikatömlők szinte alig súrlódnak és kopnak. A kábeltípusok egyedi szegmentálása is hozzájárul a kábelekre ható erők csökkentéséhez. Az elekromos vezetékek és a hidraulikus tömlők vezetői egymástól teljesen, kamrákkal elválasztva futnak. Az elrendezés azt az alapelvet követi, hogy a nagy mértékben eltérő átmérőjű kábeleket és tömlőket egymástól elkülönítve kell vezetni. Ez azért fontos, mert a táp- és vezérlőkábelek legfeljebb 5 milliméter vastagok, míg a hidraulikatömlők akár 20 mm átmérőjűek is lehetnek. Általában 20%-nyi hézagot szokás hagyni vezetékek között, mert a nyomás alá kerülő hidraulikacsövek hosszanti és keresztirányban egyaránt kitágulnak. Az aprólékos gonddal megtervezett, hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánc a minimális karbantartás szabadságát nyújtja.