Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Hogyan lesz robot a „rohbotból”: Kis költségű automatizáció az igus műanyag karral és online piactér modelljével2019.05.09.

A robolink csuklós karok és digitális platform koncepciója nagyban elősegíti az első lépések megtételét a költséghatékony automatizáció világában

A megszokott automatizációszolgáltatók által kínált árnál kedvezőbb, alacsony költségű automatizáció, mindössze néhány ezer euróért – éppen ez az, amire a legtöbb felhasználónak szüksége van. A vágyak valóra váltása azonban gyakran nehéz feladatnak bizonyul: Milyen termékek illenek össze? Mennyire hatékony ez a megoldás? Ki segíthet ebben? A 2019-es Hannover Messe kiállításon az igus, a motion plastics műanyagok szakértője két új megközelítést mutat be: Az új 4-, illetve 5-tengelyű „rohbot” (a „h” jelentése „félkész”), amely műanyagból készült, továbbá a beszállítók és felhasználók számára kialakított piactér egy modellje.

Az alacsony költségű automatizáció igénybe vételének okai éppen olyan sokrétűek, mint az alkalmazási területek. A gépgyártó társaságok és a robotgyártók egyaránt olyan saját terméket szeretnének előállítani, amely kevés, költséghatékony alkatrészből áll, míg a gyártóüzemek „félkész” (vagyis „rawbot”) automatizációs rendszereket alkalmaznak, a vezérlőrendszert és az alkatrészeket pedig a saját igényeikre szabják. Ezzel szemben a kisebb vállalkozások beszerelésre kész és könnyen használható rendszereket részesítenek előnyben, számukra az elsődleges szempont a költséghatékonyság. Az igus ezeknek az igényeknek a figyelembevételével alkotta meg az új hardverkomponenseket a „rohbot” koncepció keretein belül, valamint egy digitális piacteret bemutató modellt is kidolgozott, amely egyszerűen biztosítja az első lépéseket a költséghatékony automatizáció felé.

Csuklós karok új kivitelben
Az igus ennek a növekvő piacnak kínál alapvető elektromechanikai keretet a „rohbot” technológiával, amelyet egy 4- vagy 5-tengelyű robolink csuklós kar, illetve egy delta robot vagy egy karteziánus robot alkot. A moduláris készlet elvének köszönhetően egyéni igényekre szabott és karbantartásmentes robotrendszerek állíthatók össze. Motorok, hajtóművek, elektronika, vezérlőrendszer és grafikus kezelőfelület – Minden szabadon választható ki. A 2019-es Hannover Messe kiállításon az igus a csuklós robotkarok legújabb családját mutatja be. A kompakt és könnyű csuklós karokban kiválóan érvényesülnek az igus motion plastics technológiája kínálta előnyök: kis tömeg, kenés- és karbantartásmentes működés, tartósság és a gyártásban még nagyobb költséghatékonyság. Mindennek köszönhetően a gépgyártó vállalatok és a robotgyártók kis, konfigurálható mennyiségeket vagy akár nagyobb mennyiségeket is legyárthatnak. Az új karok térfoglalása a műanyag kialakításnak köszönhetően még kisebb, mely újítás révén a robolink még nagyobb pontosságot nyújt. A beépített kábelcsatornák segítségével a kábelek a legújabb burkolatú változat belsejében futhatnak végig. Ezáltal csökken a beépítéshez szükséges hely, és a csuklós karok egyaránt használható általános célok, illetve az ember és robot közötti együttműködés (HRC) területén is. A DC csuklós kar egyedi konfigurációt tesz lehetővé, és az alkalmazási területtől függően különböző gyártók által kínált fogókkal, kamerákkal vagy érzékelőkkel szerelhető fel. Ebben nyújt segítséget az az online platform is, amelyet az igus több más kiállítóval együtt mutat be a 17-es csarnokban.

Egy-egy alkatrésztől a teljes körű automatizációs megoldásig
A digitális piactér célja segíteni a vevőnek megtalálni és integrálni azt az alacsony költségű automatizációs megoldást, amely pontosan a saját alkalmazási módjához szükséges. Ez igaz függetlenül attól, hogy a vevő saját maga szeretne egyes alkatrészekből felépíteni valamit vagy egy költséghatékony kulcsrakész megoldást keres. A robotikai ismeretekkel nem rendelkező azon vevőknek származik előnye mindebből, akik a manuális folyamataik egyszerű automatizálását szeretnék elérni, valamint akik saját speciális megoldásukat szeretnék kialakítani. A beszállítók számára a piactér modellje könnyű hozzáférést biztosít egy gyorsan bővülő piaci szegmenshez. „Arra invitáljuk az alkatrészgyártókat, robotgyártókat, integrátorokat és végfelhasználókat, hogy megvitassák velünk a piactérben rejlő lehetőségeket a 17. csarnokban” – jelentette ki Stefan Niermann, az igus újonnan létrejött „Alacsony költségű automatizáció” üzleti egységének vezetője. Eközben az igus standjánál a látogatók megtapasztalhatják, milyen egy igazi piactér. „Technológiai partnereinkkel karöltve bemutatjuk a látogatóknak, hogy milyen lehetőségeket rejt számukra az alacsony költségű automatizáció – ezek kiemelkedő lehetőségek.”