Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Az igus 3D Ethernet kábele gyors kommunikációt biztosít a robotok számára2019.06.20.

A 360 fokos csavarási tartományban tesztelt chainflex kábel biztonságosan garantálja a 6 tengelyű robotok működtetéséhez szükséges adatok továbbítását

A tömeggyártás területén nagyon gyakori az ipari robotok használata. Az ilyen robotok a folyamatok gyors automatizálását, valamint a költséghatékonyság javítását teszik lehetővé. Az igus egy teljesen új, tartós Ethernet kábelt fejlesztett ki, amely a CFROBOT8.PLUS nevet kapta. Ez a különleges kábel még kiemelkedően intenzív igénybevétel mellett is megbízható és hibátlan kommunikációt biztosít a tengelyek, a vezérlőrendszerek és a különféle alrendszerek között. Az új kábelcsalád tagjait a cég saját laboratóriumában több éve teszteli torziós terhelés alatt, amelyek során bebizonyosodott, hogy a kábelek több mint 15 millió munkacikluson keresztül mindenféle meghibásodás nélkül, megbízhatóan üzemelnek.

A gyártásban használt robotok száma rohamosan növekszik. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) becslései szerint 2020-ra csak az automatizálást kiszolgáló területeken több mint 3 millió ipari robotot használnak majd. Ezzel párhuzamosan természetesen folyamatosan növekednek a robotok, tengelyek, vezérlő-, illetve alrendszerek közötti biztonságos kommunikációra vonatkozó igények. „Nagyon valószínű, hogy a jövő kommunikációjában kiemelt szerepet kapnak az ipari Ethernet hálózatot használó megoldások” – magyarázza Rainer Rössel, az igus GmbH chainflex kábelek gyártásával foglalkozó részlegének vezetője. A mozgó rendszerekhez való kábeleket gyártó igus immáron több mint öt éve speciális, a robotoknál jelentkező kiemelkedően intenzív és háromdimenziós igénybevételt elviselő, biztonságos adatátvitelt nyújtó Ethernet kábelek kifejlesztésén munkálkodik. A Nürnbergben megrendezett SPS IPC Drives kiállításon az igus szakértői közönség előtt először mutatta be a CFROBOT8.PLUS kábelcsalád termékeit. „Az új robotkábelnek köszönhetően mi vagyunk a világon az egyetlen cég, amely készletről képes tartós és valós körülmények között tesztelt torziós kábeleket kínálni, amelyek akár +/- 360 fokban is elcsavarhatók – ezzel egy jelentős piaci rést fedtünk le” – mondja Rössel.

Garantált minőségű, tesztelt csavarható kábelek
A CFROBOT8.PLUS kábelek torziós teherbírását saját, mintegy 2750 négyzetméteres laboratóriumunkban teszteltük. Az igus triflex e-chain sorozat képviselőivel 15 milliónál is több munkaciklus és háromdimenziós elmozdulás során vizsgáltuk. A tesztek megerősítették, hogy az Ethernet-kommunikáció teljesen hibátlanul működik. A várható élettartam meghatározása érdekében a tesztek még most is folyamatban vannak. Néhány éven belül már biztosat tudunk mondani. Az igus már több mint 30 éve fejleszti és teszteli kábeleit a szakma legnagyobb alapterületű tesztlaborjában, ahol kifejezetten az energialáncokban használt kábelek tartósságának ellenőrzése folyik. Az igus évente több mint 2 milliárd tesztciklust és több mint 1,4 millió elektromos tesztet végez, ezzel is megerősítve a mozgó rendszereken és energialáncokban használt kábelek gyártása terén elfoglalt piacvezető pozícióját. A világon jelenleg az igus az egyetlen gyártó, amely teljes chainflex termékcsaládjára, és így természetesen az új CFROBOT8.PLUS kábelre is 36 hónapos garanciát biztosít.