Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Biztonságos tömítések - az iglidur tömítésrendszere hosszabb élettartamot szavatol2019.07.11.

Az igus karbantartásmentes siklócsapágyainak új tömítései a magas higiéniai elvárásoknak is maradéktalanul megfelelnek, és magas fokú védelmet nyújtanak az intenzíven beszivárgó por ellen is.

A nagy fokú szennyeződések és a por és más agresszív anyagok szélsőséges körülmények között jelentősen igénybe vehetik a siklócsapágyakat, és károsíthatják a tengelyt. Az üzembiztonság és a gépek biztonságának további fokozása és a működés optimalizálása érdekében az igus új tömítőgyűrűket fejlesztett ki kenésmentes polimer peremes csapágyaihoz. A peremre felhelyezett tömítés nem csupán a csapágyat, hanem a mögötte lévő alkatrészeket is védi. Az alkatrészek élettartama ezáltal hosszabb lesz, az állásidők pedig kiküszöbölhetők.

Ha a tervező tartós, a pornak, a vegyi anyagoknak, a szélnek és az időjárás viszontagságainak ellenálló siklócsapágyat keres az adott alkalmazáshoz, már nagyon sokan a nagy teljesítményű műanyagból gyártott iglidur siklócsapágyak mellett teszik le a voksot. Az igus anyagai ugyanis nem igényelnek kenést, és így karbantartásmentesen üzemeltethetők. A fémcsapágyakkal szemben a műanyag csapágyakra nem tapad rá a por és a szennyeződés. A polimer csapágyak további előnye, hogy nem rozsdásodnak. Olyan területekre, ahol a csapágyak nagyon intenzív pornak és szennyeződésnek vannak kitéve, például az építőipari és mezőgazdasági gépekben, az igus egy kiegészítő védelmi rendszert fejlesztett ki, amelyet speciális tömítőgyűrűk alkotnak. A tömítések az igus összes peremes csapágyára rászerelhetők; az összes méretben, több mint 50-féle anyagból kaphatók, így számtalan anyagkombináció kialakítását teszik lehetővé. A rugalmas tömítőgyűrűk egyszerűen rácsúsztathatók a peremre, ahol védelmet nyújtanak a beszivárgó por és nedvesség ellen, így nem csupán a siklócsapágyat, hanem a mögötte lévő alkatrészeket is védve. Ahol további kenésre van szükség, a tömítőgyűrű biztosítja, hogy a kenőanyagok nem nyomódnak ki a csapágyból. A kopás jelentős mértékben csökken, a tengely védve van a korróziótól, így a teljes rendszer élettartama nagyobb lesz.

Univerzális használat különleges követelményeket támasztó környezetben
Az igus tömítőgyűrűi széles körű felhasználásra alkalmas, minden igus peremes csapágyhoz használható anyagból vagy egy speciális, az FDA- előírásainak megfelelő anyagból készülnek. Az utóbbi anyag ennek megfelelően különösen alkalmas az élelmiszeripari használatra. Az FDA-előírásoknak megfelelő tömítés az FDA-anyagból készült peremes csapágyakkal, így például az iglidur A160, A180 és A350 anyagból gyártott csapágyakkal együtt hatékony védelmet nyújt az agresszív tisztítószerek ellen, miközben magas fokon teljesíti a higiéniai elvárásokat. A mezőgazdasági és építőipari gépészeti felhasználáson túl az univerzális tömítések még sok más helyen alkalmazhatók, például alacsony fordulatszámú szivattyúkban, szállítószalagokban, illetve az autóiparban elterjedt aktuátorokban, vagyis működtető egységekben. A tömítéssel ellátott siklócsapágyak beszerelésre készen, teljes körű megoldásként, az ügyfél igényeinek megfelelően különféle típusokban és kombinációkban kaphatók.