Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Sok mozgás kis helyen – az igus új csúszógyűrű csapágya2019.09.12.

A PRT-04-es termékcsalád kenésmentes csúszógyűrűs csapágyai 60%-kal könnyebbek és 50%-kal kisebb helyet foglalnak el

Gyors forgó mozgások rendkívül kis helyen. A vezérlőpanelekben, színpadi berendezésekben és az automatizálásban használt csúszógyűrűs csapágyakkal szemben ezek a leggyakrabban támasztott különleges követelmények. Az igus pontosan az ilyen felhasználási területekre fejlesztette ki a közepes terheléseket bíró, új csúszógyűrűs csapágyait. A csúszógyűrűk nem pusztán kopásállók és karbantartásmentesek, hanem a nagy teljesítményű műanyagoknak köszönhetően pontosan fele olyan magas helyre is beszerelhetők, mint elődeik, valamint 60%-kal könnyebbek is azoknál, ezáltal mintegy 20%-os költségmegtakarítást is jelentenek.

A hegesztőrendszerekben, forgó zsámolyok, illetve a csomagolóiparban előforduló magas ciklusszámok és terhelések nagyon nagy igénybevételt jelentenek a csúszógyűrűknek. Az igénybevétellel szembeni ellenállás érdekében az igus már 15 éve szerepelteti palettáján a csúszkával segített csúszógyűrűs csapágyakat. Az iglidur márkájú polimer csúszógyűrűs csapágyakban (PRT) az acélból vagy alumíniumból készült belső és külső csapágygyűrűk között csúszó-sikló elemek helyezkednek el. A speciális, nagy teljesítményű iglidur J műanyag felhasználásával készült karbantartásmentes csúszóelemek biztosítják, hogy a gépelemek kenés nélkül is minimális kopással és súrlódással mozoghassanak. A nagy teljesítményű műanyag akár 35 MPa felületi nyomást is képes elviselni. Az igus ezen felül minimális rendelési mennyiségre vonatkozó kikötés nélkül kínál az FDA- és ESD-előírásoknak megfelelő változatokat. Az igus által újonnan kifejlesztette PRT-04-es termékcsaládnak köszönhetően a közepes terhelésnek kitett rendszerekben most már a legszűkebb helyeken is lehet csúszógyűrűs csapágyakat alkalmazni. A 100 mm-es belső átmérővel gyártott PRT-01-es sorozathoz képest az új rendszerrel akár 50%-nyi hely is megtakarítható, és jelentősen csökkenthető a mozgó tömeg nagysága is. Kifejezetten kompakt alkalmazások kialakítására is lehetőség nyílik, hiszen az új alkatrész használható az automatizálásban, a rendszerező/válogató berendezésekben, különféle vezérlőpanelekben, valamint a világítástechnikában és a legkülönfélébb színpadi rendszerekben is. A megoldás további előnye, hogy karcsúsága miatt 20%-kal kevesebbe is kerül.

Széles választék: különféle méretek és tartozékok
Az új PRT-04 termékcsalád 50–300 mm közötti belső átmérővel közvetlenül készletről kapható. Az igus ezen felül széles választékban kínál különféle tartozékokat a csúszógyűrűs csapágyakhoz. A repertoárban megtalálhatók a meghajtócsapok, a változtatható forgáshatárolók, a fogaskoszorúk és a szorítókarok is. Az új csúszógyűrűs csapágy a cég 3800 m2-es saját tesztlaborjában is bizonyította hosszú élettartamát. A tesztek során begyűjtött adatokat természetesen beprogramozták az iglidur SRT csúszógyűrűs csapágyak konfigurátorába is, amelynek segítségével az ügyfelek az adott alkalmazási területtől függően gyorsan kiválaszthatják a legmegfelelőbb csúszógyűrűs csapágyat, valamint előre kiszámíthatják az alkatrész élettartamát.