Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.

Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérheto itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklodhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Csúszó mozgás a sima gördülésért: kenésmentes igus csapágyak fokozzák a terepen használható kerekesszék biztonságát2019.09.26.

Kompakt, porálló iglidur P siklócsapágyakkal szerelt kitámasztók akadályozzák meg az egytengelyes kerekesszék felborulását

Azért, hogy a kerekesszékesek könnyebben térhessenek le a járt útról, a HOSS Mobility GmbH olyan önszintező elektromos kerekesszéket fejlesztett ki, amelynek elöl nincsenek kerekei. Kitámasztók gondoskodnak arról, hogy az eszköz még akkor se borulhasson fel, ha valamilyen okból nem kap áramot. A kitámasztók vészhelyzetben gyorsan kitolódnak, ami komolyan megterheli a csapágyakat. Éppen ezért szavaztak bizalmat a fejlesztők az igus iglidur tribo-polimerekből készült csapágyainak. Kompakt méretüknek, valamint por- és ütésállóságuknak köszönhetően ezek a csapágyak ideálisan használhatók a kitámasztó szerkezetben.

A kerekesszékek segítségével a mozgásukban korlátozott személyek önállóan élhetik a mindennapjaikat. Ha azonban lemerészkednének az aszfaltról, arra már sok kerekesszék nem alkalmas. A kis első kerekek belesüppednek a laza talajba, elakadást okozva ezzel. A nagy méretű első kerekek növelik a fordulási sugarat, így rontják a kerekesszék manőverezhetőségét. Mivel a kerekesszékeknél csak a baj van az első kerekekkel, a HOSS Mobility GmbH „HOSS” fantázianéven olyan kerekesszéket fejlesztett ki, amelynek nincsenek első kerekei. Az alapelv a népszerű Segway-eknél megszokott rendszer: a két hajtott kerék forgásába egy elektronikus vezérlés avatkozik be finoman, hogy egyensúlyban tartsa a kerekesszéket. Használaton kívül kitolható kitámasztók akadályozzák meg a kerekesszék felborulását. A felhasználó biztonsága érdekében a kitámasztók vészhelyzetben, például a kerekek megcsúszása vagy kipörgése, illetve az akkumulátor lemerülése esetén akár 100 ezredmásodperc alatt is képesek kitolódni. A csapágyaknak nincs egyszerű dolga: ez akár 5000 ford./perces fordulatszámmal is terhelheti őket, ráadásul a helyigényük sem lehet túl nagy. Emellett a tömegük sem lehet nagy, hiszen minden egyes plusz gramm, amit mozgatni kell, lerövidíti az akkumulátor élettartamát. Ezért szavaztak bizalmat a tervezők az igus iglidur P siklócsapágyainak. Kompakt méretük – 1 milliméteres falvastagságuk és 12 milliméteres belső átmérőjük – ellenére ezek akár 50 MPa terhelést is kibírnak. Ennek köszönhetően a gyorsan kitolódó kitámasztók kisebb erővel ütköznek a talajnak.

Továbbfejlesztett kerekesszék és siklócsapágy kültéri használatra
Az első kerekek nélküli kerekesszékek nem süppednek olyan könnyen a homokba vagy a földbe, azonban a por továbbra is felgyűlik a csapágyazási pontokon a terepen történő használat során. Az iglidur siklócsapágyak tribo-polimerekből készülnek. Szilárd kenőanyagot tartalmaznak, így nem igényelnek további olajzást vagy zsírzást. A homok, por és föld nem tud megtapadni a csapágyon, megakasztva vagy károsítva azt. A korróziómentes iglidur P anyagot még az eső vagy a hó sem kezdi ki. Ezáltal a csapágyak nagyon tartósak és nem igényelnek semmilyen karbantartást. Lukas Rigler a HOSS Mobility GmbH képviseletében elmondta, hogy az igus siklócsapágyai teljesen meggyőzték őt és munkatársait: „Az iglidur siklócsapágyak olyan jól teljesítenek a biztonsági kitámasztókban, hogy most már a lengéscsillapított ülésben, a háttámlában és a levehető kartámaszban is igus alkatrészeket alkalmazunk.” Ezekben a részegységekben egyszerre van szükség minimális karbantartásigényre, maximális élettartamra, kis méretre és könnyű tömegre.


Az "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" and "yes" kifejezések az igus® GmbH/ Köln jogilag védett védjegyei a Német Szövetségi Köztársaságban és adott esetben egyes külföldi országokban. Ez a védjegyek nem teljes listája (pl. függőben lévő védjegybejelentések vagy bejegyzett védjegyek) az igus vagy az igus leányvállalatai Németországban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és/vagy más országokban vagy joghatóságokon.

Az igus® GmbH felhívja a figyelmet, hogy a következő cégek, illetve az összes többi, hajtásokat gyártó és a webhelyen szereplő cég semmilyen termékét nem értékesíti: Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber. Az igus® által kínált termékek gyártója az igus® GmbH.