Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Csúszó mozgás a sima gördülésért: kenésmentes igus csapágyak fokozzák a terepen használható kerekesszék biztonságát2019.09.26.

Kompakt, porálló iglidur P siklócsapágyakkal szerelt kitámasztók akadályozzák meg az egytengelyes kerekesszék felborulását

Azért, hogy a kerekesszékesek könnyebben térhessenek le a járt útról, a HOSS Mobility GmbH olyan önszintező elektromos kerekesszéket fejlesztett ki, amelynek elöl nincsenek kerekei. Kitámasztók gondoskodnak arról, hogy az eszköz még akkor se borulhasson fel, ha valamilyen okból nem kap áramot. A kitámasztók vészhelyzetben gyorsan kitolódnak, ami komolyan megterheli a csapágyakat. Éppen ezért szavaztak bizalmat a fejlesztők az igus iglidur tribo-polimerekből készült csapágyainak. Kompakt méretüknek, valamint por- és ütésállóságuknak köszönhetően ezek a csapágyak ideálisan használhatók a kitámasztó szerkezetben.

A kerekesszékek segítségével a mozgásukban korlátozott személyek önállóan élhetik a mindennapjaikat. Ha azonban lemerészkednének az aszfaltról, arra már sok kerekesszék nem alkalmas. A kis első kerekek belesüppednek a laza talajba, elakadást okozva ezzel. A nagy méretű első kerekek növelik a fordulási sugarat, így rontják a kerekesszék manőverezhetőségét. Mivel a kerekesszékeknél csak a baj van az első kerekekkel, a HOSS Mobility GmbH „HOSS” fantázianéven olyan kerekesszéket fejlesztett ki, amelynek nincsenek első kerekei. Az alapelv a népszerű Segway-eknél megszokott rendszer: a két hajtott kerék forgásába egy elektronikus vezérlés avatkozik be finoman, hogy egyensúlyban tartsa a kerekesszéket. Használaton kívül kitolható kitámasztók akadályozzák meg a kerekesszék felborulását. A felhasználó biztonsága érdekében a kitámasztók vészhelyzetben, például a kerekek megcsúszása vagy kipörgése, illetve az akkumulátor lemerülése esetén akár 100 ezredmásodperc alatt is képesek kitolódni. A csapágyaknak nincs egyszerű dolga: ez akár 5000 ford./perces fordulatszámmal is terhelheti őket, ráadásul a helyigényük sem lehet túl nagy. Emellett a tömegük sem lehet nagy, hiszen minden egyes plusz gramm, amit mozgatni kell, lerövidíti az akkumulátor élettartamát. Ezért szavaztak bizalmat a tervezők az igus iglidur P siklócsapágyainak. Kompakt méretük – 1 milliméteres falvastagságuk és 12 milliméteres belső átmérőjük – ellenére ezek akár 50 MPa terhelést is kibírnak. Ennek köszönhetően a gyorsan kitolódó kitámasztók kisebb erővel ütköznek a talajnak.

Továbbfejlesztett kerekesszék és siklócsapágy kültéri használatra
Az első kerekek nélküli kerekesszékek nem süppednek olyan könnyen a homokba vagy a földbe, azonban a por továbbra is felgyűlik a csapágyazási pontokon a terepen történő használat során. Az iglidur siklócsapágyak tribo-polimerekből készülnek. Szilárd kenőanyagot tartalmaznak, így nem igényelnek további olajzást vagy zsírzást. A homok, por és föld nem tud megtapadni a csapágyon, megakasztva vagy károsítva azt. A korróziómentes iglidur P anyagot még az eső vagy a hó sem kezdi ki. Ezáltal a csapágyak nagyon tartósak és nem igényelnek semmilyen karbantartást. Lukas Rigler a HOSS Mobility GmbH képviseletében elmondta, hogy az igus siklócsapágyai teljesen meggyőzték őt és munkatársait: „Az iglidur siklócsapágyak olyan jól teljesítenek a biztonsági kitámasztókban, hogy most már a lengéscsillapított ülésben, a háttámlában és a levehető kartámaszban is igus alkatrészeket alkalmazunk.” Ezekben a részegységekben egyszerre van szükség minimális karbantartásigényre, maximális élettartamra, kis méretre és könnyű tömegre.