Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.

Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérheto itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklodhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

A 2023-as manus díj: az igus ismét keresi az innovatív műanyag csapágyas alkalmazásokat2022.12.16.

Az igus tizenegyedik alkalommal ítéli oda a manus díjat a polimer siklócsapágyak legkreatívabb, leggazdaságosabb és legfenntarthatóbb alkalmazásaiért

Az igus mostantól várja a pályaműveket a 2023-as manus díjra, melyet a műanyagok specialistája az elmúlt két évtizedben minden második évben hirdetett meg. A díjjal a műanyag siklócsapágyak ipari alkalmazásokban történő legkreatívabb, leggazdaságosabb és legfenntarthatóbb felhasználását ismerik el. 2021-ben rekordot döntött a résztvevők száma, 41 országból 582 pályázat érkezett. Az arany-, ezüst-, bronz- és zöld manus-díj nyertesei 5000 euróig terjedő pénzjutalomban részesülnek.


Lehet szó kukásautóról, csomagológépről vagy repülőgép ülésről: a mérnökök egyre gyakrabban alkalmaznak nagyteljesítményű műanyagból készült siklócsapágyakat. Az előnyök egyértelműek: a polimer csapágyak könnyebbek, mint a fém csapágyak, javítják az energiahatékonyságot, a beépített szilárd kenőanyagoknak köszönhetően nem igényelnek további kenőanyagokat, és így a környezetet is óvjuk velük. „Meglepő az alkalmazások széles köre, melyekben polimer siklócsapágyainkat alkalmazzák számos iparágban“ - mondta Tobias Vogel, az igus Siklócsapágyak és Lineáris Technológia ágazatának CEO-ja. „A pozitív fejlődés elősegítéséért és a mérnöki innováció jutalmaként a siklócsapágyak leginnovatívabb ipari alkalmazásait 2023-ban a manus díjjal ismerjük el.“ Elindult a jelentkezés a 2023-as manus díjra. Az igus 2023. február 10-ig fogadja a pályamunkákat. A sorozat-gyártott ipari megoldásoktól az egyedi darabokig minden jöhet. Az egyetlen követelmény: legalább egy elkészült prototípus. A tudomány, az ipar és a média szakértőiből álló zsűri ezt követően négy, legfeljebb 5000 eurós díjat oszt ki: az arany, az ezüst és a bronz manus díjat, valamint a legfenntarthatóbb alkalmazásért járó zöld manus díjat. A nyertesek a 2023-as Hannover Messén vehetik át díjaikat.

A manus díj egyre népszerűbb
Az igus 20 éve hirdeti meg a manus díjat, immár tizenegyedik alkalommal. Az elmúlt években a világ minden tájáról több mint 3 000 jelentkező vett részt a megmérettetésen. A díj tizedik évfordulója 2021-ben volt, amelyre rekord számú, 582 darab pályázat érkezett 41 országból. Az arany manus díjat a Kässbohrer Geländefahrzeug AG kapta. A PowerBully lánctalpas jármű négy oszcilláló tengelyében a járműgyártó lecserélte a szennyeződésre hajlamos és karbantartásigényes fém siklócsapágyakat polimerből készült iglidur TX1 típusú siklócsapágy perselyekre. Ehhez az alkalmazáshoz az igus azelőtt ismeretlen léptékben tesztelte és gyártotta le a polimer perselyeket. A Finbin nyerte a zöld manus-t. A finn cég egy olyan szemeteskukát fejlesztett ki, amely napenergiát használ a hulladék tömörítésére. Tribológiailag optimalizált iglidur G műanyagból készült szennyeződésálló és kopásmentes siklócsapágyak kerültek a tartály fedelébe, pedáljába és az áttételbe.

A részvételre vonatkozó feltételekről, a jelentkezésről és a korábbi győztesekről további információt talál: https://www.igus.hu/info/manus-award


Az "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" and "yes" kifejezések az igus® GmbH/ Köln jogilag védett védjegyei a Német Szövetségi Köztársaságban és adott esetben egyes külföldi országokban. Ez a védjegyek nem teljes listája (pl. függőben lévő védjegybejelentések vagy bejegyzett védjegyek) az igus vagy az igus leányvállalatai Németországban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és/vagy más országokban vagy joghatóságokon.

Az igus® GmbH felhívja a figyelmet, hogy a következő cégek, illetve az összes többi, hajtásokat gyártó és a webhelyen szereplő cég semmilyen termékét nem értékesíti: Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber. Az igus® által kínált termékek gyártója az igus® GmbH.