Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Covid-19: Megelőző intézkedések a kölni központunkban

Néhány kivételtől eltekintve az igus minden motion plastics terméke a vállalat kölni központjában készül. A gyártás itt jelenleg teljes kapacitással zajlik, az ellátási láncban pedig mindezidáig alig tapasztaltunk fennakadást, mivel a gyakorlatban már évek óta kivétel nélkül két beszállítóra támaszkodó stratégiát követünk.
 
Így különös fontossággal bír, hogy kölni gyárunkban 2020 februárja óta több mint 250 megelőző intézkedést vezettünk be: azokat, amelyeket a hatóságok írnak elő, valamint olyanokat is, amelyek azokon túlmutatnak. Ennek jegyében például ingyenes gyorstesztet tudunk végezni látogatóinknál egy kölni intézettel együttműködésben, és telephelyünkön egy autós árufelvételi pontot alakítottunk ki azoknak, akik személyesen jönnek el a rendelt áruért.
 
A január 5-étől életben lévő szigorú korlátozások nincsenek hatással az igus kiszállításainak teljesítésére.


Érintkezésmentes árufelvétel Kölnben

Érintkezésmentes autós árufelvételi pont

Új szolgáltatás: „motion plastics to go” 
 
Az igus-tól rendelt termékeket személyesen azonnal átveheti nálunk: ez az új kézbesítési lehetőség lehetővé teszi, hogy ügyfeleink még gyorsabban hozzájuthassanak a szükséges műanyag alkatrészekhez.
 
Az igus Köln Porz-Lind városrészében található telephelyén a rendelt árut személyesen átvenni kívánó ügyfeleink egy erre kijelölt helyen állhatnak meg autójukkal a főépület előtt, miután e-mailben visszaigazoltuk a rendelés átvehetőségét. Itt aztán egy kaputelefon-rendszeren keresztül bejelentkezhetnek, hogy az igus munkatársa közvetlenül berakodhassa a megrendelt motion plastics termékeket a csomagtartójukba. A teljesen érintkezésmentes szolgáltatás teljes mértékben megfelel a távolságtartási és higiénés előírásoknak.  


Gyors koronateszt

A negatív koronateszt-eredmény minden látogató számára kötelező


Legyenek akár ügyfelek, állásra pályázók, beszállítók, vagy technikusok, akik azért jöttek, hogy elvégezzenek egy fontos munkát vagy új berendezést telepítsenek, minden új látogatónak, aki november 2-től belép csarnokainkba, negatív koronateszt-eredményt kell felmutatnia. Egy Köln központjában található intézettel együttműködve gyorsteszteket kínálunk, hogy elejét vegyük a hosszú várakozási időknek. Az eredmény mindössze 10 perc múlva rendelkezésre áll.  


2020. novemberi intézkedések

További intézkedések 2020. novembertől

A gyorsan növekvő fertőzésszámok miatt a már eleve átfogó intézkedéseinket tovább fokozzuk:

  • a további étkezdék újranyitása a vállalat területén az embersűrűség csökkentésére étkezési időben.  
  • Az ülések elválasztása plexiüveg lapokkal is.
  • A beérkező áruk szekció kültéri lesz, így a beszállítóknak többé nem kell belépniük az épületbe.
  • Az állásinterjúk és a nyílt napok innentől virtuálisan zajlanak. Személyesen kizárólag a negatív koronateszt-eredmény bemutatása esetén van rájuk lehetőség.


Covid-19 teszt minden szabadságról visszatérőnek

Ingyenes Covid-19 tesztelés az igus szabadságról visszatérő munkatársai számára

Július 13-a óta minden szabadságról visszatérő és a telephelyen fizikailag újra munkába álló munkatársunknak biztosítjuk a lehetőséget, hogy ingyenesen leteszteljék a koronavírusra nézve.
 
A tesztekre a neves kölni Quade laboratóriummal együttműködve kerül sor. A tesztek az igus telephelyén hetente egyszer, a Köln belvárosában található laboratóriumban pedig egész héten elvégezhetők.


Kiküldetés szigorú higiéniai előírások mellett

Higiéniai előírások a kiküldetésben járó munkatársaink számára


2020. május 11-e óta munkatársaink kiküldetésben járva ismét felkereshetik ügyfeleinket – természetesen a legszigorúbb higiéniai előírások betartása mellett.
 
A látogatásra kizárólag akkor kerül sor, ha írásos meghívás érkezik az ügyféltől.
 
A látogatás során értékesítési munkatársaink mindig betartják az előírt minimális távolságot, a megbeszélt találkozó előtt alaposan megmossák és fertőtlenítik a kezüket, illetve a találkozó során arcmaszkot viselnek.
 
Valamennyi értékesítési munkatársunkat ellátjuk fertőtlenítőszerrel és arcmaszkokkal.


Arcvédők Kölnből

Adomány: 100 000 fejpánt arcvédőkhöz

A fröccsöntésnek köszönhetően lehetővé vált a nagy mennyiségben történő és gyors gyártás, így gyorsabban érkezik a segítség az orvosok és nővérek számára

Az ún. „arcvédőkhöz” tartozó alkatrészeket fröccsöntéses eljárással készítjük újrahasznosított iglidur A200 anyagból.
 
Dr. Thilo Schultes, a szerszámkészítő részleg vezetője a következőt mondta el a gyártásról: „A megfelelő szerszám segítségével a kölni gyár hetente több mint 10 000 fejpánt gyártására és szállítására is képes. Így gyorsan és jóval költséghatékonyabban tudjuk megoldani a fejpántok tömeggyártását.”
 
Az ehhez szükséges fröccsöntőszerszámot pedig saját költségünkön készítjük el. Az első 100 000 fejpántot ingyenesen bocsátjuk rendelkezésre, a továbbiakat pedig önköltségi áron kínáljuk. Ha esetleg ebből valamennyi haszonra tennénk szert, azt adományként felajánljuk.
 

 


Kézfertőtlenítés

Kézfertőtlenítés


Minden bejáratnál, mosdóhelyiségnél, az étkezde területén és a teljes telephely számos egyéb helyén kézfertőtlenítő adagolókat helyeztünk el.
 
Ezen túlmenően jóval gyakrabban végezzük el a kritikus felületek, például az ablak- és ajtókilincsek, korlátok, asztallapok, mosdóhelyiségek stb. tisztítását.
 
A főbejáratnál az érkezők elvihetnek és „zsebre tehetnek” egy-egy kis üveg kézfertőtlenítőt.
 


Lázmérés és arcmaszk a bejáratnál

Lázmérés és arcmaszk


A bejáratoknál minden dolgozó lázát naponta megmérik. Annak érdekében, hogy a lehető leginkább megakadályozzuk a vírus terjedését, minden dolgozó arcmaszkot kap, amelyet kötelező viselnie. Ezért a kellemetlenségért cserébe a gyártás területén és az étkezdében dolgozó munkatársaink munkahelyi pótlékban részesülnek.
 
Ezen túlmenően a kilincsek megérintését elkerülendő az épületben, ahol csak lehetséges, minden ajtó nyitva áll.
 
Az elektronikus bélyegzőórákat szintén átalakítottuk az érintésmentes használatra.
 
A vállalat épületeibe belépők számának korlátozása érdekében további rendelkezésig nem fogadunk ügyfeleket, pályázókat és más külső személyeket.


A dolgozók tájékoztatása

A dolgozók tájékoztatása


A telephely teljes területén mindenütt plakátokat helyeztünk el a higiéniai szabályokról. Ilyen például a rendszeres kézmosás és -fertőtlenítés, a tüsszentésre és a köhögésre vonatkozó illemszabályok, a kézfogás elkerülése vagy éppen az egészséges táplálkozás, a szabadban végzett rendszeres testmozgás, a meleg öltözet stb.
 
Továbbá tájékoztatást nyújtunk arról, hogyan lehet felismerni a Covid-19 fertőzés tüneteit, illetve mi a teendő fertőzés esetén.
Ezeket az információkat e-mailben is kiküldtük, a dolgozói portálunkon pedig létrehoztunk külön egy ilyen témájú blogot.
 
Ezen túlmenően jelöléssel láttuk el azokat az ajtókat, amelyeket nem lehet nyitva tartani, és feltüntettük, hogyan lehet őket egyszerűen kinyitni a könyökünkkel.
 


Távolságtartás

Távolságtartás


Annak érdekében, hogy szembetűnő módon emlékeztethessünk mindenkit a 2 méteres védőtávolság betartására, megfelelő jelöléseket helyeztünk el a földön minden olyan területen, ahol nagyobb gyalogos forgalom fordulhat elő.
 
Ilyen területek például a kantinok, az öltözőkhöz vezető útvonalak, a recepció vagy a bélyegzőórák előtti részek.


A gyár képe

A gyártásban egy időben jelen lévők létszáma


 
A vírus átadásának minél hatékonyabb megelőzése érdekében drasztikusan csökkentettük az egy munkahelyen egy időben jelen lévők létszámát. A gyártásban 3 műszakos rendszer lépett életbe, hogy egyszerre ne legyenek annyian jelen az üzemcsarnokokban.
 
Továbbá gondosan ügyelünk arra, hogy a munkavégzés egymástól a lehető legtávolabb, de legalább 2 méterre folyjon.
  
A feltétlenül szükséges megbeszéléseket a lehető legkisebb körben és az előírt távolság betartásával vagy lehetőleg digitálisan tartjuk meg.


Az igus otthonról dolgozó munkatársai

Az egy időben egy helyen jelen lévők száma az értékesítési és adminisztratív munkakörökben dolgozóknál


2020. március 13. óta minden munkatársunk, akinek nem kell feltétlenül személyesen jelen lennie a munkahelyén, otthonról dolgozik. Ezért a helyszínen dolgozó néhány munkatársunk bőven elegendő távolságot tud tartani.
 
A tökéletes elérhetőség érdekében az otthonról dolgozó munkatársaink teljes körű távoli hozzáféréssel rendelkeznek, telefonjaikat pedig átirányítjuk.
 
Az olyan eszközök segítségével, mint a Microsoft Teams ügyfeleink továbbra is mindenre kiterjedő tanácsadásban részesülhetnek a virtuális látogatások keretében. ​
 
A belső megbeszélések szintén kizárólag digitálisan zajlanak.


Étkezdék

Étkezdék


A jelenlegi helyzetben is a lehető legmagasabb színvonalú étkeztetést szeretnénk biztosítani a dolgozóink számára. A maximális biztonság érdekében egy hét leforgása alatt 5 további új étkezdét építettünk ki.
 
Megszüntettük az önkiszolgáló pultokat és az üdítős pontokat. Felfüggesztettük az étkezdében dolgozók átfedésben lévő műszakjait.
 
Továbbá teljes mértékben mellőzzük a készpénzes fizetést, és a már korábban is ingyenes reggelin és ebéden túl jelenleg minden étkezést ingyenesen biztosítunk.


Az igus gyár szemből

Mit teszünk még az igusnál dolgozókért?


Azok a munkatársaink, akik a jelenlegi helyzet miatt kénytelenek voltak lemondani a már lefoglalt szabadságaikat, átvihetik azokat 2021 végéig.
 
A munkaidőt a lehető legrugalmasabban osztjuk be, hogy dolgozóink gondját viselhessék a gyermekeiknek.


Mi a helyzet az igusnál?


Frank Blase, a vállalat vezérigazgatója ebben a 2020. március 31-én készült videóban számol be a helyzetről.