Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

chainflex® SFP „semi finished product”, azaz félkész termék

A chainflex® SFP gyártási folyamat

A versenyképesség és a termelékenység mindig is olyan téma volt, amellyel a gépgyártóknak és az automatizálási szakértőknek foglalkozniuk kellett. A gazdasági növekedés 2009 óta tartó lassulása következtében a hatékony és termelékeny folyamatok egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A gyakorlati tapasztalatok azonban egyre inkább azt mutatják, hogy a készen kapható megoldások nem alkalmasak a termelékenységi potenciál hosszú távon is fenntartható kiaknázására. Ezért van az, hogy a trendek egyre inkább az egyedileg kialakított gépek és rendszerek felé mutatnak, amelyek segítenek felgyorsítani a folyamatokat, és csökkenteni a költségeket – ez a fejlemény az alkatrészgyártókat sem kerülte el. Ez nemcsak a termékek pontos összeszerelését jelenti, hanem rövid szállítási határidőket, hosszú élettartamot és az új követelményekhez való rugalmas adaptálhatóságot is.
 
Az igus® már 2007-ben meghallotta az idők szavát, és megkezdte a chainflex® kábelgyártási termékcsalád gyökeres átalakítását.
 
Ennek egyik alappillére a chainflex® kábelek moduláris kivitelének bevezetése volt. A chainflex® műszaki kivitelét úgy korszerűsítették, hogy sok alkatrész legyen előállítható moduláris módon, amelyek így számos különféle chainflex® sorozatban lesznek használhatók. Ennek köszönhetően úgy tudjuk testre szabni termékeinket, hogy közben nem növekednek a költségeink. Az igus®-nál a „Semi Finished Product” (félkész termék) rendszer (SFP) néven emlegetjük azt az alapelvet, ami ezt lehetővé teszi. " Ma már minden kábelt átfogóan ennek az alapelvnek megfelelően gyártunk.
 
Ez számos alkatrész nagyszériás gyártását teszi lehetővé, amelyeket aztán ideiglenesen raktárba helyezünk, majd végül pár héten belül késztermékké állítunk össze, miután rendelés érkezett bizonyos kábelekre. Az alapelv: az időigényes és költséges gyártási fázisokat nagy szériában végezzük el, optimalizálva azok idő- és költségigényét.
 
Az „SFP folyamat” jóvoltából az igus® késztermékgyártási költségei a jelentősen megnövekedett anyagárak ellenére nem emelkedtek.
 
A rendszer révén az igus® 97,2%-ban pontosan tudja tartani a szállítási határidőket, így több mint 1000 chainflex® kábel esetében tudja teljesíteni „24 órán belüli” szállításra vonatkozó ígéretét.