Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.
Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

drylin® – Trapézmenetes vezérorsóanya – Műszaki adatok

drylin® vezérorsós hajtások: Mérhető hatékonyság
A hagyományos formátumállítási és emelési feladatokhoz önzáró trapézmenet használható. A gyors állításokhoz és mozgatásokhoz a nagy emelkedésű ritkamenet a legmegfelelőbb. Valamennyi vezérorsó kapható acélból vagy rozsdamentes acélból készült kivitelben, és az iglidur® műanyagokból készült drylin® vezérorsóanyákkal kiegészülve korrózióálló megoldást kínálnak.
 
 
A drylin® vezérorsómodulok előnyei:

Karbantartásmentes, száraz működés

Alacsony zajszint

Jól bírják a port és a szennyeződéseket

Korrózióálló

Trapézmenet és nagy emelkedésű menet

Kiemelkedő hatékonyság

Holtjátékmentes kivitelben is

FDA tanúsítvánnyal is kaphatók


Különleges jellemzők

A különféle vezérorsóanyagokból készült drylin® vezérorsóegységek egyáltalán nem igényelnek karbantartást és kenést, hiszen az anyák nagy teljesítményű iglidur® polimerekből készülnek. A karbantartást és kenést igénylő anyákhoz képest ezek a vezérorsóanyák rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, különösen az olyan alkalmazási területeken, ahol nagy mennyiségű pornak és szennyeződésnek vannak kitéve (textilipar, kő- és fafeldolgozó gépek), illetve az olyan alkalmazásokban, melyek tisztítási folyamatokkal járnak (csomagoló és élelmiszeripari gépek).
 

Radiális erők

A drylin® vezérorsóanyákat úgy terveztük, hogy elnyeljék az axiális erőket. Az alkalmazás során esetlegesen fellépő radiális erőket a további lineáris vezetőelemeknek kell elnyelniük.

Hőmérséklet

A karbantartásmentes iglidur® anyagokból készült drylin® vezérorsóanyák elsősorban a –20 °C és +90 °C (150 °C az anyagtól függően) között történő használatra alkalmasak. Ugyanakkor, fontos szem előtt tartani, hogy a hőtágulás a változó hézag mellett módosítja a megengedett maximális terhelést is. Ha az alkalmazás rendkívül alacsony vagy magas hőmérsékletnek és nagy terhelésnek van kitéve, érdemes empirikus kísérletekkel letesztelni, hogy a vezérorsóanyák alkalmasak-e az adott célra. Számos különféle holtjátékú vezérorsóanyát kínálunk, így lehetővé téve, hogy minden hőmérsékleti tartományban használhatók legyenek.

Nedvességgel járó alkalmazások

A nyirkos környezetben, különösen a nedvességgel járó területeken történő alkalmazáshoz az iglidur® J vagy iglidur® A180 anyagból készült trapézmenetes vezérorsóanyákat ajánljuk. Ugyanis ezeknek az anyagoknak rendkívül csekély a nedvességfelvétele.
iglidur® J
iglidur® A180

Szennyeződés

A drylin® vezérorsóegységek teljes mértékben szárazon járnak, mivel a vezérorsóanyák gyártása során kizárólag karbantartásmentes iglidur® anyagokat használunk. A kenőanyagok szándékos elhagyásának köszönhetően a puha részecskék, például a por és a szálak sokkal kevésbé tapadnak meg az egységen. A hagyományos, kenést igénylő anyagokhoz képest, gyakran jóval hosszabb élettartamot tapasztalhatunk a szennyezett környezetekben is. Ugyanakkor az erőteljes szennyeződésekkel és kemény részecskékkel (például fémforgáccsal vagy gránitporral) járó környezetekben célszerű letakarni a vezérorsót.

Zaj

A csúszó vezérorsóegységek használata általában zajjal jár. Különösen a hosszú vezérorsók és a hosszú pályák okozhatnak vibrációt a csúszórendszerekben. Kiváló csúszási jellemzőinek köszönhetően a tribológiai szempontból optimalizált iglidur® anyagokból készült vezérorsóanyák általában jóval kevesebb zajt generálnak, mint a hagyományos műanyagok vagy a fémek, például a bronz vagy a sárgaréz. Ha a csúszó vezérorsóegység zajt generál, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, szakembereink szívesen megvitatják a problémát.

A vezérorsóegységek tesztelése

A drylin® vezérorsóegységek a DIN 103 szabványnak megfelelően készülnek. A gyártás utáni tesztelés szabványos dugós menetidomszerek segítségével történik. A szabványtáblázatban nem szereplő menetméretek esetén a DIN 103 szabványt a megfelelő méretre számítjuk át. A kiválasztás során vegye figyelembe az anyag higroszkopikus és termikus tulajdonságait. A felhasználás helyén tapasztalható nedvesség és/vagy hő módosíthatja a méreteket. Ezért a DIN szabványnak való általános megfelelőség.

hézag

A csúszó vezérorsóegységek működéséhez szükség van egy alapjátékra. A vezérorsóegység gyári tűrések által okozott hézaga mellett figyelembe kell venni az alkalmazásra jellemző paramétereket is. Az alkalmazás minimális hézagának meghatározásakor a termikus és higroszkopikus környezeti behatások mellett figyelme kell venni az alkalmazás által generált súrlódási hőt is. Ezért funkcionális vizsgálatok elvégzése nélkül nem javasoljuk a csúszó vezérorsóegységek használatát precíziós hajtás esetén. Az előfeszítés hatékony megoldásnak bizonyult a gyakorlatban a nem kívánt játék kiküszöbölésére. A standard termékválasztékunk által kínált megoldásokon túl szakembereink szívesen adnak tanácsot az egyéb lehetőségekkel kapcsolatban.

Hatásfok

A hatásfok a bevezetett és a leadott teljesítmény aránya. A drylin® vezérorsóanyákat alacsony súrlódási értékek jellemzik, ez pedig magas hatásfokot eredményez. Az egybekezdésű trapézmenetes vezérorsóanyák hatásfoka száraz működés mellett 20-48%. A nagy emelkedésű vezérorsóanyák hatásfoka száraz működés mellett 50-80%. Habár a drylin® vezérorsóanyákat teljesen száraz működési feltételekhez fejlesztettük ki, kenés révén tovább növelhető a hatásfok.

Önzáró

Az egybekezdésű trapézmenetes vezérorsóegységek önzárók. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolódási szög és a csúszósúrlódás megakadályozzák, hogy az anya vagy a vezérorsó külső erők alkalmazása nélkül elmozduljon. Amint túllépik a statikus súrlódást, az alkatrészek már nem önzárók. A több bekezdésű trapézmenetes vezérorsóegységeknek van „maradék önzáródásuk”, míg a nagy emelkedésű vezérorsóegységek nem önzárók.

Holtjátékmentes vezérorsó anyák

A holtjáték a forgásirány változtatásakor fellépő játék, amelyet az axiális játék okoz a vezérorsóegységben. A rugalmas elasztomer segítségével elért radiális előfeszítés jelentősen csökkenti az oszcillációt és a saját mozgás által kiváltott vibrációt, melyek gyakran zajt okoznak, különösen hosszú vezérorsó és magas fordulatszám esetén).

Holtjátékmentes vezérorsóanyák

Csavarorsós hajtások ritkamenettel, kis terhek gyors pozicionálásához. A holtjátékmentes rendszer a teljes élettartam idejére minimalizálja a holtjátékot. Ideális megoldás pontos pozicionálási feladatokhoz és előtoló mozgásokhoz az orvosi, a laboratóriumi és a nyomtatási technológiák és egyéb élettudományok terén. Nagy terhelés, szennyeződéseknek való kitettség vagy szélsőséges külső behatások esetén nagy emelkedésű, holtjátékmentes anyák vagy trapézmenet használatát javasoljuk.
Y = Kopás [Wt.-%]
 
A = POM
B = PA
C = J
D = W300
 
01. ábra: Hengerelt trapézmenetes vezérorsón végzett kopásteszt
Y = Kopás [mg/km]
 
A = J
B = W300
C = J350
D = A180
E = POM
 
02. ábra: C15 vezérorsón végzett kopásteszt [mg/km] (löket: 140 mm, 50 N, hengerelt C15 vezérorsó, 450 ford./perc)
Y = Kopás [mg/km]
 
A = J
B = W300
C = J350
D = A180
 
03. ábra: Rozsdamentes acélból készült vezérorsón végzett kopásteszt [mg/km] (löket: 140 mm, 50 N, rozsdamentes acélból készült vezérorsó, hengerelt, 450 ford./perc)
Holtjátékmentes vezérorsóanyák egy élenyvezőgép enyvfelhordó rendszerében (faipar). Az anyák rendkívüli pontosságot biztosítanak a hézagmentes állítómechanizmus számára.
Papíripari formátumállítás holtjátékmentes vezérorsóanyával

A vezérorsóanya szerelése

A vezérorsóanyákat biztosítani kell a csavarodás és az axiális kimozdulás ellen.

Peremes vezérorsóanyák

A peremes vezérorsóanyák M6 rögzítőacsavarjainak maximális meghúzási nyomatéka 2,5 Nm. Azt javasoljuk, hogy a rögzítőcsavarokat egy harmadik közeg segítségével is biztosítja (pl. folyékony csavarbiztosító). Nagyobb meghúzási nyomaték esetén bepréselt fémhüvelyek használatát javasoljuk.

A holtjátékmentes vezérorsóanya szerelése

1. Támasztóanya
2. Állítógyűrű torziós rugóval
3. Dörzstárcsa
4. Axiális elem
Csavarja rá az állítógyűrűt kb. félig a támasztóanyára (1) a torziós rugó segítségével (2), majd rögzítse a rugószárat a furatba.
Helyezze el a dörzstárcsát (3) és az axiális elemet (4) egy síkban az állítógyűrűn. Ügyeljen arra, hogy az állítógyűrű ne forduljon el.
Ekkor elengedheti az állítógyűrűt, ezzel előfeszítve az anyát a vezérorsón.

Hengeres vezérorsóanyák

A hengeres vezérorsóanyák h9-es tűréssel rendelkeznek. Ezért a biztos rögzítéshez alakzárást javaslunk, például kulcshornyok alkalmazásával. A gyakorlat azt mutatja, hogy kisebb erőhatás esetén a csavarkötés is működőképes alternatíva. A vezérorsóanyák ragasztását alapvetően nem javasoljuk. Ugyanakkor ha mégis ragasztással kívánja rögzíteni a vezérorsóanyákat, mindenképpen végezze el valamennyi körülmény mellett a megfelelő teszteket.

 
 
 
 

 
 
Csavarja az állítógyűrűt a támasztóanya végére a torziós rugó megfeszítéséhez.
Nyomja össze a támasztóanyát (1) és az axiális elemet (4), majd csavarja át a vezérorsót az anyán. Mindeközben feszítse elő az állítógyűrűt.

Az orsó kiválasztása

A rendszer használhatósága és működése nagyban függ az ellenirányú darabként funkcionáló orsótól is. Alapvetően azt javasoljuk, hogy az anyát és az orsót egyben, rendszerként ugyanattól a beszállítótól szerezze be. Az orsókat a DIN 103 szabványnak megfelelő gyűrűs idomszerekkel teszteljük. A drylin® trapézmenetes vezérorsóanyák alapvetően acélból, rozsdamentes acélból vagy kemény anodizált alumíniumból készült orsókkal kombinálva használhatók. A bal- és jobbmenetes változat mellett rendelhető „osztott” vezérorsó is (jobb- és balmenet egy vezérorsón).

Egyedi vezérorsók

Használja ki megmunkálási szolgáltatásunk előnyeit – az Ön igényeinek megfelelően gyártjuk le az azonnal beszerelhető vezérorsókat. Kérjük, küldje el nekünk a rajzot. Mi pedig rövidesen árajánlatot adunk Önnek.

Egyedi anyák

Használja ki megmunkálási szolgáltatásunk előnyeit – az Ön igényeinek megfelelően gyártjuk le az azonnal beszerelhető vezérorsóanyákat. Kérjük, küldje el nekünk a rajzot. Mi pedig rövidesen árajánlatot adunk Önnek.
Néhány egyedi anya

Anyagok választása

A standard drylin® vezérorsóanyák négyféle anyagban kaphatók:
 
iglidur® J
Ennek az anyagnak a legjobbak a súrlódási értékei a legtöbb ellendarabbal, nedvességfelvétele pedig alacsony.
 
iglidur® W300
Ennek az anyagnak rendkívül nagy a statikai szilárdsága.
 
iglidur® A180
Ez az anyag megfelel az Egyesült Államok ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ÉS GYÓGYSZERÉSZETI HIVATALA (FDA) által előírt követelményeknek, ezért közvetlenül érintkezhet élelmiszerrel és gyógyszerrel.
 
iglidur® J350
Ez az anyag jól ellenáll a hőnek. Az iglidur J350 anyagból készült vezérorsóanyák akár 150 °C-ig használhatók.

Élettartam

A drylin® vezérorsóanyák tribológiai szempontból optimalizált anyagokból készülnek. Már a fejlesztés szakaszában is arra törekszünk, hogy optimalizáljuk a drylin® vezérorsóegységek súrlódási jellemzőit, minimálisra csökkentve ezzel a kopást. A lehető legpontosabban előrejelezhető élettartam és kopásállóság érdekében az igus® kölni kísérleti laboratóriuma évente több száz tesztet végez el vezérorsó-vizsgáló készülékek segítségével. Szakembereink szívesen tesztelik az Ön alkalmazását is.
Az igus® laboratóriumában vizsgálóberendezés határozza meg az élettartamot
iglidur® anyag felületi nyomás
iglidur® J 4 MPa
iglidur® W300 5 MPa
iglidur® A180 3,5 MPa
iglidur® J350 2 MPa
01. táblázat: Megengedett folyamatos felszíni nyomás a menetekben

Kalkuláció: Trapézmenetes vezérorsó

A nagy teljesítményű polimerekből készült trapézmenetes vezérorsóanyák teherbírása egyszerre függ a felületi nyomástól, a felületi sebességtől és az előálló hőmérséklettől. A hőmérséklet hatására fellépő viselkedést befolyásolja továbbá a működési ciklus, a kiválasztott orsóanyag, valamint annak pontos hővezető képessége.
 
iglidur® anyag forgás
tartós
iglidur® J 1,5
iglidur® W300 1,0
iglidur® A180 0,8
iglidur® J350 1,3
02. táblázat: Az iglidur® csapágy felületi sebessége (m/mp.)
 
Max. megengedett pv érték
A megengedett felületi sebesség és az ezáltal létrejövő előtolási sebesség minden menetméret esetében a p x v érték, valamint mérettáblázatban megadott érintkezési felület százalékaival határozható meg.
 
ED működési ciklus pv érték max.[MPaxm/s]
100 % 0,08
50 % 0,2
10 % 0,4
03. táblázat: Referenciaértékek a drylin® műanyag anyák kenés nélküli használata esetén (500 mm lökettel). Nagyon rövid vagy nagyon hosszú löketek esetében előfordulhat, hogy korrekciós faktort kell alkalmazni.
Az érintkezési felület szükséges százaléka:
Ae = Faxiális / ptol [mm2]
 
A szükséges menetméret kiválasztása és a tényleges felületi nyomás meghatározása:
ptényleges = Faxiális / Ae tényleges [MPa]
 
pv érték:
pv = ptényleges x v
 
Csúszási sebesség:
v = n x d1 x π/ 60 000[m/s]
 
Fordulatszám:
n = v x 1000 x 60 / π x d1 [1/perc]
 
Előtolási sebesség:
s = n x P / 60 000 [m/mp.]
 
Hajtónyomaték:
Mta= Faxiális x p / 2000 x π x η
Mte= Faxiális x p x η/ 2000 x π
 
05. ábra: Képletgyűjtemény – vezérorsóegységek
 
Faxiális Axiális erő
Pmegengedett Max. megengedett felületi nyomás: 5 N/mm2
ptényleges Ténylegesen előforduló felületi nyomás
a kiválasztott telepítési mérethez
Ae tényleges A kiválasztott trapézmenetes vezérorsóanya érintkezési
felületének százaléka
P Emelkedés
d1 Osztókörátmérő
Mta Hajtónyomaték [Nm] a forgó mozgás
lineáris mozgássá alakítása során
Mte Hajtónyomaték [Nm] a lineáris mozgás
forgó mozgássá alakítása során
v Csúszási sebesség [m/s]
s Előtolás [m/s]
n Fordulatszám [perc-1]
η Hatásfok
Y = sebesség [ford./perc]
X = terhelés [N]
06. ábra: A vezérorsóegységek maximális dinamikus terhelés 10% ESD mellett
 
A = TR8x1,5 | B = TR10x2 | C = TR12x3
D = TR16x4 | E = TR18x4 | F = TR20x4
G = TR24x5 | H = TR30x6 | I = TR40x7
J = TR50x8
Y = sebesség [ford./perc]
X = terhelés [N]
07. ábra: A vezérorsóegységek maximális dinamikus terhelés 100% ESD mellett
 
A = TR8x1,5 | B = TR10x2 | C = TR12x3
D = TR16x4 | E = TR18x4 | F = TR20x4
G = TR24x5 | H = TR30x6 | I = TR40x7
J = TR50x8


Az "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" and "yes" kifejezések az igus® GmbH/ Köln jogilag védett védjegyei a Német Szövetségi Köztársaságban és adott esetben egyes külföldi országokban. Ez a védjegyek nem teljes listája (pl. függőben lévő védjegybejelentések vagy bejegyzett védjegyek) az igus vagy az igus leányvállalatai Németországban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és/vagy más országokban vagy joghatóságokon.

Az igus® GmbH felhívja a figyelmet, hogy a következő cégek, illetve az összes többi, hajtásokat gyártó és a webhelyen szereplő cég semmilyen termékét nem értékesíti: Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber. Az igus® által kínált termékek gyártója az igus® GmbH.