Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.
Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

A chainflex® kábelek osztályozása

A megfelelő kábel kiválasztásának megkönnyítése érdekében a chainflex® kábeleket négy jellemző, vagyis az alapvető követelmények, az elmozdulási úthossz, az olajállóság és a torziós karakterisztika szerint osztottuk négy csoportba. Minél magasabb a szám, annál jobb a kábel.
 
Példa: Olyan kábelt keres, amely ellenáll a legnagyobb mechanikai igénybevételnek is. Nem alátámasztott és csúszó alkalmazás esetén az elmozdulás legfeljebb 100 m lehet. Kivitelénél fogva a kábel emellett a DIN EN 50363-10-2 szabvány olajállósági követelményeinek is megfelel. A kábel nem kifejezetten torziós igénybevétellel járó alkalmazásokhoz készül.
 
A kiválasztást a jellemzők értékelése könnyíti meg:
 
Alapvető követelmények: 6 Elmozdulási úthossz: 5 Olajállóság: 3 Torziós karakterisztika: 1
Ezzel megkapjuk a kábel besorolását, amely ebben az esetben a „6.5.3.1” osztály lesz. A kábel ezt követően könnyen megtalálható az egyes termékek oldalán.

BetöltésúthosszOlajállóságCsavarodás
1-től 7-ig1-től 6-ig1-től 4-ig1-től 4-ig
Betöltésalacsony1234567nagyon magas
úthosszalátámasztás nélküli123456400 m+
OlajállóságEgyik sem1234nagyon magas
CsavarodásEgyik sem1234±360°

A chainflex® termékcsalád tagjai 4 fontos jellemzővel rendelkeznek:

Alapvető követelmények

Terhelhetőség (R és V)
1 és 7 között

1: Rugalmas kábelek
2: Nagy mértékben rugalmas kábelek
3: Különleges kialakítás nélküli, lánca szerelhető kábelek (pl. a magok rétegelve vannak spirálozva) e-chain® energialáncokban való felhasználásra.
4: Speciális kialakítású, e-chain® energialáncokban végzett folyamatos mozgásra tervezett kábelek, közepes igénybevételhez, legalább 7,5 x d értékű sugárral, legfeljebb 3 m/s sebességhez
5: e-chain® energialáncokban végzett folyamatos mozgásra tervezett kábelek, nagy igénybevételre, legalább 6,8 x d értékű sugárral, legfeljebb 10 m/s sebességhez
6: e-chain® energialáncokban végzett folyamatos mozgásra tervezett kábelek, a legnagyobb igénybevételre, legalább 5 x d értékű sugárral, legfeljebb 10 m/s sebességhez
7: Kábelek az e-chain® energialáncokban végzett állandó mozgáshoz, minimális sugár melletti legnagyobb igénybevételhez, beltéri és kültéri alkalmazásokhoz, 4 x d érték feletti sugárhoz, 10 m/s vagy azt meghaladó sebességhez

Elmozdulási úthossz

Elmozdulási úthossz
1 és 6 között

1: Alátámasztás nélküli
2: Elmozdulási úthossz legfeljebb 10 m
3: Elmozdulási úthossz legfeljebb 20 m
4: Elmozdulási úthossz legfeljebb 50 m
5: Elmozdulási úthossz legfeljebb 100 m
6: Elmozdulási úthossz 400 m vagy több

1: Nem olajálló<br> 2: Olajálló (a DIN EN 50363-4-1 szabvány szerint)<br> 3: Olajálló (a DIN EN 50363-10-2 szabvány szerint)<br> 4: Olajálló (a DIN EN 60811-2-1 szabvány szerint, szerves olajoknak ellenálló) (a VDMA 24568 szerint)

Olajállóság
1 és 4 között

1: Nem olajálló
2: Olajálló (a DIN EN 50363-4-1 szabvány szerint)
3: Olajálló (a DIN EN 50363-10-2 szabvány szerint)
4: Olajálló (a DIN EN 60811-2-1 szabvány szerint, szerves olajoknak ellenálló (a VDMA 24568 szerint, Plantocut 8 S-MB olajjal tesztelt a DEA által)

Torziós karakterisztika

Torziós jellemzők
1-től 4-ig

1: nincs csavarodás
2: ±90°, 1 m kábelhossznál
3: ±180°, 1 m kábelhossznál
4: ±360°, 1 m kábelhossznál

Elméletileg a következő osztályok lehetségesek: a legalacsonyabb az „1.1.1.1 osztály”, a legmagasabb pedig a „7.6.4.4 osztály”

Mit jelent a chainflex® „osztály”(ba sorolás)?

Az igus® több mint 25 éve gyárt folyamatosan mozgásban lévő kábeleket e-chain® energialáncokban való felhasználásra – ezek a chainflex® kábelek, amelyeket egyetlen kifejezéssel is jól lehet jellemezni:
megbízható működés.
Ennek érdekében az e-chain® energialáncokban felhasznált összes chainflex® kábelnek szigorú követelményeknek kell megfelelnie: nagyon kis hajlítási sugár, magas ciklusszám, kompakt méret a szűk beszerelési helyekhez, többféle vegyi anyagnak és dinamikus igénybevételnek való ellenállás.
Az igus® a kábeleket az igus® szabványoknak megfelelően teszteli saját műszaki központjában és tesztlaborjában. A chainflex® szabványoknak való megfelelőséget különféle tesztekkel vizsgálják, majd a megfelelő igus® „osztályba” sorolják.

1. chainflex® szabvány szerinti minősítés - „Anyagok”

Az egyes kábelek esetében általában elvégzett, szabványosított teszteken kívül (ilyenek a ciklikus tartóssági hajlítótesztek, öregedési, kopási, kémiai közegekkel szembeni ellenállósági, adott esetben tűzállósági, stb. tesztek) a chainflex® kábelek sorozatgyártásához javasolt anyagoknak meg kell felelniük egy sereg fáradási teszten is az e-chains® energialáncokban. Ezek a tesztprogramok, amelyek akár 3 évig is tarthatnak, mindig e-chains® energialáncokban /e-chain® energialáncok anyagaiban, illetve azokkal végzett mozgó teszteken alapulnak, amelyek a következők:

Tartóssági hajlítóteszteke-chains® energialáncokban szobahőmérsékleten és csúszó, illetve alátámasztás nélküli elmozdulásnál.

Tartóssági hajlítóteszteke-chains® energialáncokban fagypont alatti hőmérsékletek és 8 m elmozdulási távolság mellett (akár -40 °C-ig is, az anyagoktól függően)

Tartóssági hajlítóteszteke-chains® energialáncokban különböző folyékony kémiai közegekben végzett kb. 0,5 m-es elmozdulás mellett.

KopástesztekLáncanyagokkal kapcsolatos kopástesztek.

3. chainflex® szabvány szerinti minősítés

Ezek a tesztprogramok a tanúsító szervezetektől származó standard specifikációkon alapulnak, és végrehajtásuk ezekkel a specifikációkkal összhangban történik.

Tesztlaboratórium Az igus® lényeges mértékben, 1030 négyzetméterre bővítette energialáncokkal foglalkozó tesztlaboratóriumát. Az új standard termékeket és az ügyfelek egyedi igényei szerint kialakított energialáncokat folyamatosan teszteljük több mint 70 tesztberendezésen.

2. chainflex® szabvány szerinti minősítés - „Tervezés”

A meghatározott céltól (pl. kettős elmozdulás) függően ezek a tesztprogramok, amelyek 1–3 évig tarthatnak, mindig e-chains® energialáncokban és energialáncokkal végzett mozgó tesztek, amelyek tartalma:

Tartóssági hajlítóteszteke-chains® energialáncokban szobahőmérsékleten és csúszó, illetve alátámasztás nélküli elmozdulásnál. A sugarak lényegesen kisebbek, mint a később a katalógusban meghatározott értékek.

Tartóssági hajlítóteszteke-chains® energialáncokban különböző, -40 °C és +60 °C közötti hőmérsékleti görbéknél - a kialakítástól és az anyagtól függően - csúszó elmozdulások és a katalógusban később meghatározottaknál kisebb sugarak mellett.

Tartóssági torziós tesztektriflex® e-chains® energialáncokban a torziós kábelek ±180 °/m-es elcsavarásával (a torziós tesztberendezésen 1 m-es triflex® e-chain® energialánc vizsgálatára kerül sor).

Tartóssági torziós tesztektriflex® e-chains® energialáncokban, 6 tengelyes robotokon végrehajtott mozgásprogramokkal.

4. chainflex® szabvány szerinti minősítés - „Gyártásoptimalizálás”

A tervezés és az anyagok több éves minősítését követően a gyártási folyamatokat minősítettük és a gépek szintjéig meghatároztuk annak érdekében, hogy a gyártási tűrést a lehető legkisebb értéken lehessen tartani. Természetesen a kábelek mintavételezése szisztematikusan és folyamatosan történik a folyamatban lévő gyártás során, és tételtesztnek van alávetve. A tételteszt jelentése az igus® vállalatnál:

A gyártási paraméterek rögzítése és ellenőrzése a chainflex® kábelre vonatkozóan.

Hajlító-fárasztópróbák végzése e-chain® próbapadokon rövid, gyors elmozdulásokkal.


A közel 1000 mozgatható e-chain® kábel kiválasztásának egyszerűsítéseképpen az igus® bevezette az új „Osztály” kiválasztási és kábelminősítési rendszerét ezen tesztsorozatok alapján.
Ez alapján az „Osztály”(ozás) alapján lehetséges gyorsan és könnyen kiválasztani egy kábelt adott alkalmazási célokra. Az „Osztály” leírja a várható igénybevételt, az elmozdulást és az olajjal/közegekkel szemben szükséges ellenállást.The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.