Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Az igus® befektet a Mura Technology Limited által kifejlesztett vegyi újrahasznosítási eljárásba


A HydroPRS technológiával mindössze 20 perc alatt hasznos erőforrások nyerhetők műanyag hulladékból

Évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag kerül a tengerekbe és óceánokba világszerte. Az így kárba vesző hulladék értéke megközelíti a 80 milliárd amerikai dollárt. A probléma gyökere abban keresendő, hogy a műanyag hulladék legnagyobb részét elégetik, és mindössze 14%-át hasznosítják újra. A világon mindenütt mindig visszamarad a vegyes hulladék. A nem műszaki jellegű műanyagok esetében 100-szoros, sőt 1000-szeres mennyiségben. Erre a Mura Technology vállalat kémiai újrahasznosítása kínál új megoldást.
 
A HydroPRS (hidrotermális műanyag újrahasznosítás) technológiáját még 2007-ben fejlesztették ki, és tíz éven át tesztelték Ausztráliában. A HydroPRS technológiának köszönhetően lehetővé vált a korábban újra nem hasznosítható műanyag hulladék újrafelhasználása, aminek nyomán mindössze 20 perc alatt olajjá lehet visszaalakítani a hulladékot. Energiafelhasználási szempontból ez az eljárás sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos szénhidrogén-bányászat. A műanyag alkotóelemeit kizárólag víz, magas hőmérséklet és nagy nyomás segítségével választják szét, majd egyesítik újra. Egyetlen ilyen üzem évente 20 000 tonna műanyag feldolgozására alkalmas, és mintegy 28 180 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást. Ez a mennyiség 5 983 gépkocsi éves fogyasztásának, valamint 4 914 háztartás éves energiaigényének felel meg.

A műanyag hagyományos újrahasznosítása kontra újrahasznosítás HydroPRS technológiával

Diagram – A műanyag hagyományos újrahasznosítása

A műanyag hagyományos újrafelhasználása során – ahogyan az igus a chainge program esetében is – az aprításhoz előbb szét kell válogatni minden hulladékot az összetevők szerint. A granulátum csak ezt követően használható fel az új polimer termékek fröccsöntéssel vagy extrudálással történő gyártásához.

Diagram – Cat-HTR technológia

A HydroPRS technológia, erőforrás-kímélő módon mindössze 20 perc alatt olajjá alakítja az előzőleg nem leválogatott hulladékot. A nyersolaj pedig a továbbiakban kenőzsírként vagy viaszként használható, illetve új, kiváló minőségű műanyag granulátumok gyártásához is alkalmazható.

Az igus támogatja a műanyag-felhasználás körforgását


A jövőben a kémiai újrahasznosítás teret hódíthat ott is, ahol a hagyományos újrahasznosítás falakba ütközik. Annak érdekében, hogy a Mura a startup fázisból eljusson a technológia világszintű elismertségéig, az igus 4,7 millió eurót fektetett a cégbe 2020. januárjában, majd ezt még 5 millió euróra növelte 2021. tavaszán. Támogatásunknak, és a további szponzorációs lehetőségek bővülésének köszönhetően, elindulhatott az első kereskedelmi HydroPRS rendszer kiépítése. Az üzemet az északkelet-angliai Teesside-ban található Wilton International telephelyén építik, és terv szerint 2022 második felében kezdi majd meg a működését.

A folyamatot a következőképpen tervezik: a műanyag hulladék a hulladékkezelő vállalatoktól érkezik, akik így megvalósíthatják az újrahasznosításra vonatkozó célkitűzéseiket. Végezetül pedig kinyerik az olajat, amelynek ára hasonló a fosszilis olajéhoz. A beruházás első fázisában összesen négy katalitikus hidrotermikus reaktort építenek Teesside-ban, amelyek évente több mint 80 000 tonna műanyag hulladékot fognak majd feldolgozni. Ezen felül további üzemek építését tervezik többek között Németországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában.

A brit Wilton International ipari területére tervezett új HydroPRS üzem modellje Jelenleg a világ első HydroPRS üzemének fejlesztése zajlik a brit Wilton International ipari területén.