Change Language :
Az automatizálás a vendéglátóiparban, más néven a konyha automatizálása vagy a vendéglátóipari automatizálás minden tevékenységre kiterjedhet az alapanyagok kiválasztásától az ételek és italok elkészítéséig és a vendégeknek történő felszolgálásáig. A szobai lineáris robotok a polcról veszik le az alapanyagokat, míg a főzőrobotok feldolgozzák azokat. A barista robotok kiveszik és felszolgálják a frissen elkészített kávét. A delta robotok pedig a pick & place segítségével állítanak össze egy burgert.
A forgó, forgó és lineáris mozgásokat mindezen folyamatokban csapágyak, fogaskerekek és robotikus alkatrészek biztosítják. Ezek az úgynevezett mozgásplasztikák egyszerűen megvalósíthatók, karbantartásmentesen üzemeltethetők és költséghatékonyan megvalósíthatók.
Hogyan kerülnek az összetevők biztonságosan és pontosan a további feldolgozásra? Hogyan kerül a pékáru a polcról az eladópultra? Az egyik lehetséges megoldás a portálrobotok, amelyek a logisztikai raktározási és kimentési egységhez hasonlóan a polcon a megfelelő pozícióba mozognak, felveszik a terméket, és az adagolási pozícióba szállítják. Amellett, hogy a portálrobotok kenőanyag-mentesek és ellenállnak a szennyeződéseknek, a pontosság és a karbantartásmentesség is sokat számít ebben a folyamatban.
A konyha automatizálásának középpontjában az előkészítés áll. A főzőrobotok mellett léteznek úgynevezett delta robotok is, amelyek az előkészített hozzávalókat darabonként rakják össze a pick & helyére. Például egy hamburger teljesen automatikusan készül zsemléből, mustárból és ketchupból, hamburgerpástétomból, sajtból és salátából.
Itt a higiéniai előírások betartása a legfontosabb. Az élelmiszereket nem szennyezhetik a gép alkatrészei, például a robotkarok, csapágyak és fogaskerekek. Itt a teljesen kenés- és karbantartásmentes mozgó műanyag a megoldás. A moduláris építőelem-rendszerekként kialakított rendszerekkel gyors és egyszerű automatizálás valósítható meg.
Azt, hogy az elkészített étel hogyan jut el a fogyasztóhoz, elsősorban a termék megtett útja határozza meg. Egy úgynevezett barista robot például elegendő lehet ahhoz, hogy egy kávéscsészét a géptől a közeli pultig szállítson. A rugalmasság itt ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint az ételek kezelésére való alkalmasság. Ha egy étteremben nagyobb távolságokat kell megtenni, akkor olyan lineáris rendszerek alkalmasak, amelyeken az ételtálcákat szisztematikusan egy adott asztalhoz szállítják.

RBTX: Robotikai alkatrészek szállítói és vásárlói számára.
Az RBTX® platform gyorsan és egyszerűen összehozza az olcsó robotikai alkatrészek felhasználóit és szállítóit. A felhasználók központilag, egy helyen találhatnak portálokat, robotkarokat, véghatáspontokat, kameramodulokat, vezérlőrendszereket és még sok mást - és megtalálhatják az egyes alkatrészeket vagy teljes robotokat állíthatnak össze.
Ugyanakkor a robotalkatrészek beszállítói az RBTX® piacteret arra is használhatják, hogy termékeiket célzottan és kényelmesen, szélesebb közönségnek is megismertessék.
Minden terméket valós körülmények között tesztelnek kopás és teherbírás szempontjából az igus® tesztlaboratóriumában, amely a legnagyobb az iparágban. Az eredményeket betápláljuk az élettartam kiszámítására szolgáló eszközeinkbe, és lehetővé teszik a tartósság pontos előrejelzését.
Kérésre az igus® ügyfélteszteket is végez, hogy a termékek használatát nagyon egyedi körülmények között tesztelje.

Melyek a legfontosabb előírások az élelmiszeripari automatagyártók számára? Hogyan takarítható meg a telepítési hely a növekvő termékkínálat mellett? Az igus blogon érdekes cikkek olvashatók az automatákról.