Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.

Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérheto itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklodhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Az igus 3D-nyomtatással készült, kenésmentes lánckerekeivel hangtalanul suhannak az elektromos kerékpárok2018.04.11.

A nagy teljesítményű műanyagok sikerrel váltják fel az elektromos kerékpárok fémből készült alkatrészeit

A kerékpár az elmúlt évek során egyszerű használati tárgyból a trendi életstílus kellékévé lépett elő, amelynek használatát optimalizált tömege könnyíti meg. Ebben jelentős szerepet játszott az elektromos meghajtás térnyerése és tökéletesítése. Az ügyfelek egyik fő elvárása a halk működés. Ez csak akkor érhető el, ha mind a meghajtás elemeit, mind pedig a többi alkatrészt a megfelelő kivitelűre tervezik. A 3D-nyomtatás képében az igus ideális megoldást kínál a nagy teljesítményű műanyagból, egyedi igények szerint készülő hajtáselemek, például lánckerekek előállítására. Az egyedileg legyártott alkatrészek nemcsak teljesen karbantartás- és kenésmentesek, hanem sokkal halkabbak is hagyományos társaiknál.

Az eladott elektromos kerékpárok száma évek óta igen dinamikusan nő; például Németországban csak 2016-ban mintegy 605 000 ilyen kerékpárt adtak el, ami 13 százalékos növekedésnek felel meg. A piaci versenyben való sikeres részvételhez elengedhetetlen, hogy a hajtásrendszereket gyártó cégek folyamatosan fejlesszék megoldásaikat. A fejlesztésekkel sikerült elérni, hogy a 2018-as modellévű elektromos kerékpárok hajtómotorjai kb. 25%-kal kisebbek elődeiknél, tömegük nem több mintegy három kilónál, és sokkal halkabban is üzemelnek. Az elektromos kerékpárok megszállott bütykölőjeként ismert reichshofi Lars Hartmann-nak azonban még ez sem elég. Ő a kerékpár láncának zaját nem tudta elviselni. A láncot egy fém lánckerék vezette meg, hogy ne érjen hozzá a vázhoz. Használat közben a fém lánckerék azonban igencsak erős zajt csapott.

Halk lánckerekek nagy teljesítményű műanyagból
A legmegfelelőbb megoldást keresve Lars Hartmann rátalált az igus 3D-nyomtatási szolgáltatására. A lánckerék adatait CAD-formátumban elküldte az igusnak, és néhány nap múlva már meg is kapta az egyéni paraméterek alapján legyártott alkatrészt. A legkiválóbb megoldás a hobbiszintű felhasználók számára: „A hagyományos eljárással, fémből készülő lánckerék meglehetősen hangos. Támadt egy ötletem. Lerajzoltam, és iglidur I3 anyagból 3D-nyomtatással elkészíttettem az igusszal” – meséli a feltaláló. „Az alkatrészt tényleg könnyű és gyors volt legyártatni. A 3D nyomtatási szolgáltatás igénybe vételéhez csak fel kellett töltenem a STEP-formátumú fájlt, ki kellett választanom az anyagot, és meg kellett adnom a kívánt mennyiséget.” Hartmann úr, aki a lánckerekeket két hónapja használja két kerékpáron, elégedetten nyugtázza, hogy a hajtás zajszintje tényleg jelentősen csökkent.

Optimális kopási és szilárdsági jellemzők
A lánckerekek gyártásához iglidur I3 anyagot használtak, amely ipari és a kisszériás gyártáshoz is kiválóan alkalmas. Az anyagot kedvező kopási és szilárdsági paraméterek jellemzik, feldolgozása pedig szelektív lézerszinterezéssel (SLS) történik. További előny, hogy a legyártott alkatrészek közvetlenül, azonnal felhasználhatók. Az igus tesztlaborjában az említett anyagból készült siklócsapágyakat összehasonlították a lézerszinterezéses feldolgozáshoz használt, leginkább elterjedt anyagokból készült alkatrészekkel. Az alternáló, forgó és lineáris mozgások során az ebből a műanyagból gyártott alkatrészek legalább háromszor kopásállóbbnak bizonyultak a hagyományos anyagoknál.


Az "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" and "yes" kifejezések az igus® GmbH/ Köln jogilag védett védjegyei a Német Szövetségi Köztársaságban és adott esetben egyes külföldi országokban. Ez a védjegyek nem teljes listája (pl. függőben lévő védjegybejelentések vagy bejegyzett védjegyek) az igus vagy az igus leányvállalatai Németországban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és/vagy más országokban vagy joghatóságokon.

Az igus® GmbH felhívja a figyelmet, hogy a következő cégek, illetve az összes többi, hajtásokat gyártó és a webhelyen szereplő cég semmilyen termékét nem értékesíti: Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber. Az igus® által kínált termékek gyártója az igus® GmbH.