Kérjük, válasszon kiszállítási helyet

Az ország/régió kiválasztása befolyásolhatja az árat, a szállítási lehetőségeket és a termékválasztékot.

Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.- iroda

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374
HU(HU)

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérheto itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklodhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Biztonságosan elzárt tisztítószerek az igus siklócsapágyával működő gyermekzár révén2018.03.21.

Az „EMKindersicherung” projektet és a hozzá hasonló innovatív elképzeléseket az igus "young engineers support" programja keretében támogatja

A háztartásokban használt mosó- és tisztítószerek kisgyermekek tömegeire jelentenek valós veszélyt. Ez ösztönözte arra a darmstadti műszaki egyetem hét hallgatóját, hogy az igus támogatásával kifejlesszenek egy tisztítószeres flakonokon használható biztonsági gyermekzárat. Az eszközt egyszerűen csak rá kell csavarni a flakonra. A zár kinyitása egy okostelefonos alkalmazással történik. A biztonsági gyermekzárba épített zárszerkezet kenésmentes és megbízható működéséről az igus kínálatából származó iglidur siklócsapágy gondoskodik. Az elképzelés a mikrorendszerek megalkotását célzó Cosima hallgatói verseny zsűrijét is meggyőzte, ahol a csapat második helyezést ért el.

A németországi toxikológiai információs központhoz évente 94 000 telefonhívás érkezik vegyi égési sérült és mérgezést szenvedett vagy annak gyanúja alatt álló gyermekek hozzátartozóitól; ez egyértelműen jelzi, hogy a háztartási tisztítószerek valóban veszélyt jelentenek. Ezeknek a sajnálatos eseteknek a megelőzése volt a cél, amikor a darmstadti műszaki egyetem villamosmérnöki és informatikai karának hét hallgatója kifejlesztette az EMKindersicherung fantázianevű eszközt. Az eszköz segítségével okostelefonos alkalmazás útján személyre szabható, ki férhet hozzá a háztartásban található vegyi anyagokhoz. A projektötlet és annak megvalósítása nemcsak az igus fiatal tehetségek innovatív műszaki projektjeit támogató young engineers support (yes) programjának, hanem a 2017-es Cosima hallgatói versenynek a zsűrijét is meggyőzte. A mikrorendszer-technológia terén indított hallgatói verseny olyan gyakorlati alkalmazási megoldásokat díjaz, amelyek javítják az ember és a technológia kapcsolatát a mindennapok során. Biztonsági gyermekzárukkal a darmstadti csapat második helyezést ért el.

Biztonságos hozzáférés az iglidur siklócsapágy jóvoltából
A hallgatók által kifejlesztett biztonsági gyermekzár döntő részben 3D-nyomtatással készül. Fő alkotóeleme egy ház, amely a tisztítószeres flakon kupakjára helyezve belekapcsolódik a flakon műanyag gyűrűje alatti takaróelembe. Egy kar segítségével a takaróelem kézzel elmozdítható, és az eszköz biztosítható. A zárószerkezet tulajdonképpen egy elektrotermikus aktuátor. A ráadott áram hevítő és deformáló hatást fejt ki, amelynek következtében a biztonsági eszköz kinyit, ezáltal eltávolítható a flakonról. Az aktuátor egy csapszeghez csatlakozik. A kar elfordítására az iglidur siklócsapággyal beszerelt csapszeg befog, és megakadályozza az illetéktelen kinyitást. "Azért fordultunk projektünkkel az igus young engineers support programjához, mert olyan csapágyat kerestünk, amely alacsony súrlódási együtthatójú, valamint sav- és alkoholálló kivitelű” – magyarázza Ida Blum, az EMKindersicherung eszközt kifejlesztő csapat tagja. „A csapágynak továbbá akár 125 Celsius-fokos hőmérsékletet is el kell viselnie az aktuátor hevítése miatt. Ezért esett a választásunk az iglidur A350 típusra.” A siklócsapágy anyaga UV-álló, továbbá orvostechnológiai és élelmiszer,- valamint csomagolóipari használatra is alkalmas.

Az igus young engineers support programja innovatív projekteket visz sikerre
Az „EMKindersicherung” projektet és a hozzá hasonló innovatív elképzeléseket az igus „young engineers support” programja keretében támogatja. A kezdeményezés diákokat, hallgatókat és fiatal feltalálókat támogat műszaki projektjeik kifejlesztésében és megvalósításában. A yes programmal kapcsolatban bővebb tájékoztatást itt talál: www.igus.eu/yes


Az "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" and "yes" kifejezések az igus® GmbH/ Köln jogilag védett védjegyei a Német Szövetségi Köztársaságban és adott esetben egyes külföldi országokban. Ez a védjegyek nem teljes listája (pl. függőben lévő védjegybejelentések vagy bejegyzett védjegyek) az igus vagy az igus leányvállalatai Németországban, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és/vagy más országokban vagy joghatóságokon.

Az igus® GmbH felhívja a figyelmet, hogy a következő cégek, illetve az összes többi, hajtásokat gyártó és a webhelyen szereplő cég semmilyen termékét nem értékesíti: Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber. Az igus® által kínált termékek gyártója az igus® GmbH.