Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Az igus új anyaga biztonságos védelmet nyújt a következő generációs motoroknak2019.05.02.

Az új, nagy teljesítményű polimernek köszönhetően az energialáncokban használható chainflex VFD motor- és szervokábelek optimális szigetelést kapnak

A frekvenciaváltós hajtások (VFD) egyre kompaktabb formában jelennek meg, miközben teljesítményük a korábbiakkal azonos vagy annál magasabb. Az ilyen rendszerekben alkalmazott frekvenciaátalakítók kapcsolási pontossága minden eddigit felülmúl. Ennek nyomán a kábel kiválasztásakor nem pusztán az érszám és a keresztmetszet megfelelő párosítására kell ügyelni, hanem a kábel elektromos jellemzőire is. Az igus pontosan ezért fejlesztett ki egy olyan anyagot, amely az általa gyártott motor- és szervokábelek legutóbbi generációja által támasztott speciális követelményeknek is megfelel. A tesztek során a kábel az átmérő 7,2-szeresének megfelelő hajlítási sugár mellett több mint 45 millió elmozdulást teljesített sikeresen.

A fejlődés soha nem áll meg: a motortechnológia fejlődése egyre inkább a kompakt VFD motorok irányába mutat, amelyek elődeikkel azonos vagy azoknál magasabb teljesítménnyel működnek. A rendelkezésre álló lehetőségek akadálytalan kihasználása érdekében az új motorokhoz egyre gyakrabban kisebb méretű, műanyag szigetelésű, kerek M16-os és M18-as tápcsatlakozókat használnak. Azonban a kompakt kialakítású motoroknak van egy hátulütője is, mégpedig az, hogy a rendszeren belül a nagyobb méretű motortípusokhoz képest magasabb lehet a hőmérséklet. Ennek az a következménye, hogy a kábel a csatlakozóérintkezőkön keresztül felmelegszik. Bár rövid távon mindez semmilyen következménnyel nem jár sem a motorra, sem pedig a csatlakoztatott alkatrészekre nézve, hosszú távon már komoly problémákkal kell számolni. Amennyiben a kábel szigeteléséhez használt anyag hosszú időn keresztül nem bírja a magasabb hőmérsékletet, a kábel belsejében és a csatlakozók közelében rövidzárlat léphet fel, amely a legrosszabb esetben akár tüzet is okozhat. Ennélfogva a szigeteléshez használt anyag kiemelt szerepet játszik a megfelelő szervo- és motorkábelek kiválasztásában.

Tesztelt igus szigetelőanyag a legújabb szervomotorokhoz
Ötéves tesztelési és fejlesztési időszakot követően az igus a kompakt motorok szigetelési hibából eredő meghibásodását kiküszöbölő megoldással állt elő; az új szigetelőanyagot a chainflex VFD motor- és szervokábeleknél alkalmazzák először. Az új, nagy teljesítményű polimerek területén szerzett kiterjedt tapasztalatának jóvoltából a motion plastics megoldások szakértője olyan anyagot fejlesztett ki, amely sikerrel teljesítette a legátfogóbb laboratóriumi és éles teszteket is. Az 5034-es számú tesztben például az átmérő 7,2x-esének megfelelő hajlítási sugárral meghajlított CF29 szervokábel 45 milliónál több elmozdulást is kibírt. A hagyományos anyagokkal szemben az új anyag már jól bírja a legújabb generációs motoroknál fellépő nagyobb hőmérsékleteket is. Az újításnak köszönhetően jelenleg az igus az egyetlen gyártó a piacon, amely hosszú távú használatra tervezett, energialáncokban folyamatosan alkalmazható VFD motor- és szervokábelek széles választékát kínálja. Ezek a speciális kábelek a legújabb átalakítók által támasztott hőállósági és elektromos feltételeknek is mindenben megfelelnek.

A tesztelt és garantált minőségű kábelek legnagyobb választéka
Az igus kábeleit a cég saját, 2750 négyzetméteres laboratóriumában valós körülmények között veti alá a legalaposabb teszteknek. A tesztek során szerzett adatoknak köszönhetően az igus az egyetlen gyártó a piacon, amely 36 hónapos garanciát ad teljes kábelválasztékára.