Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Az igus porálló lineáris rendszere távolugrók győzelmét jeleníti meg2019.08.29.

A karbantartásmentes drylin lineáris vezetőelem segítségével egy csúszó lézer gyorsan és jól láthatóan jelöli meg a legjobb ugrásokat a stadionokban

Annak érdekében, hogy a stadionba ellátogató nézők is jól láthassák a leghosszabb ugrásokat a távolugró versenyek során, a szervezők lézer segítségével vonalakat vetítenek a homokra. Az egyik ilyen megoldás a Golden Fly Sports GmbH „PrimeLine System” nevű rendszere. A fejlesztők rendkívül magasra teszik a lécet: A rendszer minden alkotóelemének egyszerre kell könnyűnek és masszívnak lennie, és persze mindenekelőtt ellen kell állnia a homoknak. Éppen ezért döntöttek az igus kenés- és karbantartásmentes drylin vezetőelemei mellett.

Az atlétikában a nézők számára gyakran nem egyértelműek az eredmények. Amíg a labdarúgásban könnyen eldönthető, hogy mikor van a labda a kapuban, addig például a távolugrásban nem nyilvánvaló elsőre, hogy az atléta új rekordot állított-e be. A virtuális vonalak persze kisegítik a tévénézőket, de a lelátókon ülők ezeket nem láthatják. Ezért hát Armin Margreiter egy új megoldással állt elő, és megalkotta saját, tanúsítvánnyal rendelkező, mobil atlétikai rendszerét. A korábbi osztrák távolugró szövetségi kapitány és a MediaLas, a lézeres kivetítés szakértője közösen egy olyan rendszert dolgoztak ki, amely kivetíti a legnagyobb ugrás távolságát a homokra. A rendszer három lézerdiódából áll, melyek a leérkezőhelyre irányítva egy még közvetlen napfényben is látható vonalat vetítenek ki. A lézerdiódák mozgatásához a fejlesztőknek olyan hajtóegységre volt szükségük, mely a 3 x 12 m-es tartományban különböző pozíciókba tudja mozgatni a diódákat. További szempont volt, hogy a rendszer könnyen szállítható legyen. Ezért döntöttek úgy, hogy a lézert az igus csúszó, kenés- és karbantartásmentes drylin lineáris rendszere mozgassa. A lineáris rendszer könnyű, nagy teljesítményű műanyagból és alumíniumból készült alkotórészekből áll, melyek rendkívül egyszerűen szállíthatók és telepíthetők.

Az iglidur J200 megbirkózik a homokkal és a hőséggel
A távolugrók a leérkezés pillanatában rengeteg homokot vernek fel, amely aztán beborítja a leérkezőhely környékét, így a lineáris vezetőrendszert is. A kenőanyagként gyakran használt olajok és zsírok megkötik a lerakódó port, ennélfogva elveszítik kenőképességüket. Ezért a lineáris vezetőelem csúszkájában kenésmentes, nagy teljesítményű iglidur J200 polimerből készült perselyeket használunk. A csapágy így száraz marad, és nem tud hozzátapadni a homok, amelynek ezáltal tökéletesen ellenáll. Az alacsony súrlódási együttható a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) előírásainak megfelelő, pontos pozicionálást tesz lehetővé. A két alumíniumból készült sín és a perselyek korrózióállók, nem igényelnek karbantartást, élettartamuk pedig rendkívül hosszú, melyet online is ki lehet számítani. Említett jellemzőiknek köszönhetően akár a hosszú versenyek során is alkalmasak a folyamatos használatra. Armin Margreitert meggyőzte az igus teljesítménye: „Már négy éve használom az igus lineáris vezetőelemeit a rendszereimben, és még mindig kifogástalanul működnek.”