Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

Elektrosztatikus töltés elvezetése: az igus műanyag golyós továbbítóegységei biztonságossá teszik az anyagmozgatási műveleteket2020.02.28.

Az új xirodur anyagból készülő golyós továbbítóegységek meggyőzően teljesítettek az elektromos vezetőképességet mérő tesztek során

A kényes áruk szállításához, illetve a görgős szállítószalagoknál gyakran alkalmaznak golyós továbbítóasztalokat. Ezen a helyen az igus műanyag golyós továbbítóegységeit használják, amelyek mindenféle kenőanyag nélkül minden irányban képesek zökkenőmentesen továbbítani az akár 500 N súlyú terheket is. A szállított áruk és a személyek statikus kisülések elleni védelme érdekében az igus teljesen új, tribo polimerből készülő anyagot fejlesztett ki a golyós továbbítóegységekhez, amely a xirodur F182 típusjelzést kapta. Az új anyag kivételesen tartós, ráadásul speciális teszteken bizonyította elektrosztatikus vezetőképességét.


Hideg és száraz időben gyakran előfordul, hogy tárgyak megérintésekor vagy kézfogáskor gyenge elektromos áram halad át a testen. Az áramütés ellen csak olyan textilek nyújtanak védelmet, amelyek elektromosan nem képesek feltöltődni. Más területeken és iparágakban is hasonló a helyzet. Kerülendő, hogy a gyártás során valamelyik termékhez vagy dobozhoz érve a dolgozók áramütést szenvedjenek. Az ilyen helyeken elektrosztatikusan vezető anyagokra van szükség. Az igényekre válaszul az igus a műanyag golyós xiros továbbítóegységekhez kifejlesztette a xirodur F182-es anyagot. A golyós továbbítóegységeket főleg a nehéz és kényes terhek szállítására használt golyós asztalokban alkalmazzák, amelyek mérettől függően egységenként akár 50 kg-ot is képesek elviselni, és minden irányban lehetővé teszik a mozgást. A kopásálló és tartós tribo műanyagoknak köszönhetően az erők átadása kenésmentesen és simán történik. Az új xirodur F182 anyag különleges összetétele jóvoltából a golyós továbbítóegység eredményesen oszlatja el a statikus töltést. A fémgolyós továbbítóegységekkel szemben ez mindenképpen említésre méltó előnynek számít, hiszen a fém egységek a kenőanyag miatt szigetelő hatásúak. Az elektrosztatikus töltést eloszlató alkatrészekre leginkább a számítógépeket és a félvezetőket előállító gyártási folyamatok során van szükség. Ennek az a magyarázata, hogy a szigetelő hatású alkatrészek nem képesek elvezetni a hirtelen fellépő intenzív elektrosztatikus töltéseket.

Vezetőképességi teszt
Az igus saját, 3800 négyzetméter alapterületű tesztlaborjában alapos tesztelésnek vetette alá a golyós továbbítóegységek elektrosztatikus vezetőképességét. Az új xirodur F182 anyagból készülő golyós továbbítóegységeket a már jól bevált és alaposan tesztelt xirodur B180-as anyagból gyártott golyós továbbítóegységekkel hasonlították össze. Míg a szigetelő xirodur B180 anyag laborban mért felületi ellenállása 1012 Ω, az F182 felületi ellenállása nem éri el a 105 Ω értéket sem, ezért a DIN EN 61340-5-1 szabvány szerint vezetőképesnek minősül. A polimer golyós továbbítóegységek szavatolják, hogy a hirtelen megnövő feszültséget az egység nem vezeti tovább a szállított árukra vagy az egységhez érő személyekre.