Kapcsolattartóm
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10.

H-1044 Budapest

+36 1 3066486
+36 1 4310374

Média

Van kérdése? Anyagra van szüksége?
Aktuális sajtóinformáció és publikálásra kész fotóanyag letöltésre elérhető itt.
Emellett telefonon, e-mailben és faxon is érdeklődhet.
 
Press contactSzeretne felkerülni a média terjesztési listánkra?

Sajtókiadványok terület szerint

2017-es robotolimpiai részvétel Costa Ricában az igus támogatásával2018.02.28.

A motion plastic megoldások szakértője az overath-i Robo TV csapatot támogatja

A motion plastics megoldások nemzetközi szakértőjeként ismert igus idén első alkalommal támogatta egy overath-i iskola diákjainak részvételét a Costa Ricában megrendezett robotolimpián (WRO). A versenyen a robotokat Lego kockából kell építeni, majd be is kell programozni. A verseny következő kihívása, hogy az így elkészített robotokkal ezt követően egy megadott feladatot végre is kell hajtani. Idén a kategóriában újoncnak számító csapat a 21. helyen végzett, tovább javítva ezzel a tavalyi év sikerét.

Az idén november 10. és 12. között Costa Ricában megrendezett robotolimpiára (WRO) 53 nemzet csapatai neveztek. A verseny során megadott idő alatt Lego építőelemekből önállóan kellett összeállítani egy robotot, majd az adott feladatnak megfelelően be is kellett azt programozni. Idén a verseny minden feladata „megújuló energia” témakörével foglalkozott. Németországot ebben az évben a motion plastics szakértő igus által támogatott Robo TV csapat képviselte, amelynek tagjai az overath-i Paul-Klee Gimnázium tanulói közül kerültek ki. A háromfős csapat, Lukas Zink, Christian Weyers és Alexander Albers részvételével a regionális és a német országos bajnokságon egyaránt bizonyította rátermettségét, és kvalifikált a nemzetközi rangadóra.

200 órányi munkával töltött, nagy kihívást jelentő feladat
A csapat a tavaly Indiában megrendezett robotolimpián már sikerrel vett részt, akkor azonban még a 13–15 éves junior kategóriában. Idén a Robo TV a résztvevők kora miatt már a senior kategóriában versenyzett. „Ez persze azzal is jár, hogy most sokkal összetettebb feladat áll előttünk" – számolt be előzetesen az eseményről Alexander Albers, a Robo TV csapat egyik tagja. „A legnagyobb kihívást a két különféle Lego-vázból és két műanyag alkatrészből álló szélturbina megépítése jelenti. Ezért olyan különféle feltételeket és körülményeket kell figyelembe venni, mint például az alkatrészek, illetve a keretek és vázak színe és elhelyezkedése.” Az idei olimpiára teljesen átépítették a robotot. A programozáson felül maga az átépítés körülbelül 200 munkaórát vett igénybe. A Costa Ricába való megérkezést követően a diákoknak mindenféle segítség nélkül, saját maguknak kellett újra összeszerelniük a robotot. Ez garantálta, hogy a robot valóban a diákok építették meg. A következő feladat a szoftver helyi viszonyokhoz (pl. megvilágítás) való beállítása volt. A csapat tavaly a junior kategória első harmadában végzett. A senior kategóriában a három overath-i fiú teljesen a nulláról indulva 75 induló közül a 21. helyen végzett a számukra új kategóriában, így az előző évhez képest nyolc helyet léptek előre.

Az igus a Young Engineers Support program keretében támogatta a Robo TV projektet
Az igus a robotikában használható műanyagok széles választékát kínálja, amelyben megtalálhatók a legkülönfélébb háromtengelyes triflex energialáncok, chainflex robotkábelek és drylin lineáris vezetők, valamint a költséghatékonyan üzemeltethető robolink robotmodulok is. A Robot TV projekthez hasonló kezdeményezéseket az igus a „Young Engineers Support" (yes) program keretében támogatja. A cég műszaki segítségnyújtással és ingyenes termékmintákkal támogatja a diákok és a fiatal hobbiépítők különféle, innovatív megoldásokat alkalmazó és kreatív projektjeit. Az igus Young Engineers Support kezdeményezéséről itt olvashat bővebben: www.igus.eu/yes